Bedragare utnyttjar SL:s biljettsystem

Du kan få betala för någon annans resa

Foto: AP, HASSE HOLMBERG/SCANPIX
Den 1 februari ändrades reglerna och sedan dess krävs registrering för köp av sms-biljetter i lokaltrafiken.
MIN EKONOMI

Du kan få betala för att någon annan reser i kollektivtrafiken i Storstockholm.

Det blev följden efter att Storstockholms Lokaltrafik, SL, införde ett nytt betalsystem där det räcker om bedragarna kommer över ett personnummer för att fakturan för resorna ska gå till någon annan.

Men SL tänker inte ändra systemet.

Tidningen Metro berättar i dag att folk som inte vill betala för sin resa i Stockholms lokaltrafik lätt kan skicka räkningen till någon annan. Det enda som behövs är att bedragarna kommer över ett personnummer och köper ett kontantkort.

Sedan registrerar de telefonnumret på det kapade personnumret på SL:s sajt. Efter det kan de åka hur mycket tunnelbana och buss i Stockholm de vill, utan att åka fast. Räkningen för SMS-köpen skickas i stället till personen som fått sitt personnummer kapat.

Ändrar inte systemet

En drabbad berättar för Metro att han inte åkt kollektivt på två år. Ändå fick han en faktura från Payex, som SL anlitar.
Men trots att det är flera som drabbas tänker inte SL ändra systemet.

Jesper Pettersson på SL:s presstjänst säger till Aftonbladet att säkerheten inte är högre eftersom "det ska vara enkelt att köpa biljetter".

– För att stoppa de här bedrägerierna skulle vi behöva ta bort möjligheten att köpa SMS-biljetter med kontaktkort, och det tror vi skulle innebära stora begränsningar för våra resenärer. Vi har inga planer på att ändra systemet.

"Kontakta oss"

I stället uppmanar SL de drabbade att kontakta bolaget så att kontot kan spärras och räkningen kastas i papperskorgen. Men bedragaren behöver bara skaffa sig ett nytt kontantkort och komma över ett nytt personnummer, för att åka vidare utan att betala.

Hur mycket fusket kostar SL är oklart. De första fakturorna med det nya betalsystemet har precis skickats ut, men redan nu är det flera drabbade som hört av sig till företaget.

SL har satt en maxgräns på 700 kronor per månad för köp via sms som går till faktura.