Kvinnan fick drömbostad - efter 28 år i kö

Gamla Stan, ett attraktivt läge för hyresgäster.
MIN EKONOMI

Drömmer du om en lägenhet i Stockholm?

Ställ dig då i bostadskö och vänta sedan 28 år.

Det gjorde en 64-årig kvinna som nu får flytta in i sin drömlägenhet på Strandvägen, skriver Dagens Nyheter.

Kvinnan ställde sig i bostadskö 1985, då hon var 36 år gammal. 28 år senare får hon nu flytta in i lägenheten som ligger vid bron över till Djurgården i centrala Stockholm.

Men hon är inte ensam om att ha väntat länge.

En person som köat i 27 år fick nyligen en lägenhet på Valhallavägen och en annan som köat 26 år fick en tvåa i Gamla Stan.

Värst av alla är ändå Karl-Erik Sandell. Han ställde sig i bostadskö 1980 och har därmed köat i 33 år.

– Jag bor i en bostadsrätt i Sundbyberg och har inga direkta planer på att flytta, säger han. Men jag står kvar i kön om jag skulle få andra planer, säger han till Dagens Nyheter.

Rekordmånga i bostadskö

Hela 405 791 personer står i Stockholms bostadskö just nu. Fler än någonsin förut. Förra året förmedlades 10 426 bostäder samtidigt som det under 2013 års första månader tillkommit 14 790 personer.

Kvinnan på Strandvägen och Karl-Erik Sandell är trots det extremer när det gäller köande. Av de 1808 personer som fått lägenhet i år hade 515 köat mellan sex och åtta år. 421 personer fick bostad redan efter fyra till sex år. Det avgörande är hur attraktivt läget på lägenheten man vill ha är.

– Det stora problemet är att det finns alldeles för få lägenheter att förmedla, säger Terje Gunnarson som är regionordförande i Hyresgästföreningen.