Sälj lägenheten på sommaren – men vänta med huset

Källa: Hemnet
MIN EKONOMI

Bostadsförsäljningarna får en rejäl dip under sommaren.

Men det behöver inte innebära att det är dumt att sälja då.

– Ibland får man bättre betalt för sin bostad på semestern, säger Anders Lewén, mäklare i Stockholm.

Högtrycket under våren och försommaren förbyts i juli till allmän stiltje på bostadsmarknaden. Lägenhetsannonserna blir färre och antalet försäljningar minskar kraftigt under juli månad.

– Vi ser en nedgång på ungefär 25 procent i utbud under sommaren, och det speglar framför allt minskad försäljning i Stockholm. Statistiken från Stockholm påverkar hela landet eftersom marknaden är så stor, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Mäklarstatistik.

”Värdet kan bli högre”

Men eftersom både utbud och efterfrågan minskar så är det inte givet att även priserna på bostäder går ner. En undersökning från 2011 som Erik Olsson Fastighetsförmedling gjort visar att nio av tio spekulanter fortsätter att leta bostad även under semestern. Och enligt Anders Lewén, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling, påverkas inte priserna på mindre lägenheter nämnvärt av den kallare marknaden:

– Värdet på dem kan tvärtom bli högre. Min erfarenhet är att ju mindre lägenheten är desto lättare är den att sälja på sommaren, säger han.

Hus mer svårsålda

Enligt Mäklarstatistik märks trenden att små lägenheter är populära på sommaren även i universitetsstäder.

– Där är det många som behöver boende inför hösten. Tittar man exempelvis på Uppsala så stiger priset på ettor friskt under slutet av juli och i augusti, säger Per-Arne Sandegren.

Större hus brukar dock vara svårsålda under sommaren, och framförallt under juli månad.

– Jag skulle inte sälja mitt hus i juli. Det är framför allt familjer som köper hus och de är bortresta på semestern. Men tidigt i augusti brukar det vända när alla kommer tillbaka igen, säger Anders Lewén.