Här kan du fynda sommarstugan

Så mycket kostar det att hyra stugan län för län

Foto: COLOURBOX
Hyresmarknaden för sommarstugor växer.
MIN EKONOMI

Sommaren är redan här.

Men det går fortfarande att hitta en mysig sommarstuga att hyra innan hösten kommer.

Här finns de bästa fynden.

Hyresmarknaden för sommarstugor växer. I år finns det rekordmånga stugor ute på köp- och säljsajterna.

I populära områden som Göteborgs och Stockholms skärgård, Skånes kuster och Gotland och Öland är det högt tryck på stugorna och du kan få betala över 10 000 kronor för en vecka i juli.

Men det finns platser där stugorna är mycket billigare, trots att läget och själva stugan håller hög standard.

– De som har stuga på populära semesterplatser vet att det är stor efterfrågan vilket triggar priserna. Knepet kan således vara att hitta sina egna smultronställen där efterfrågan inte är så stor och priserna är lägre, säger Linnea Aguero, pressansvarig på köp- och säljsajten Blocket.

Billigast i Kronoberg

Aftonbladet Min Ekonomi har tillsammans med Blocket sammanställt statistik över snitthyran för en vecka på sommarstugor, uppdelade per län.

Priserna varierar beroende på vilken vecka du vill hyra stugan, där juli är den dyraste månaden.

Billigast under samtliga sommarveckor från juni-augusti är det att hyra stugan i Kronobergs län. Här kostar det i genomsnitt 3 500 kronor i veckan för en stuga i sommar.

En av anledningarna till att Kronoberg har de billigaste stugorna är att länet ligger inne i landet, utan någon kust till havet. Men trots det går det att hitta många sjönära stugor som håller samma eller högre standard än de dyrare stugorna längs kusterna.

– ”Sjötomt” och ”torp” är populära sökord så kan man tänka sig ett fritidshus utan strandkant och kanske i modernare tappning så kan man komma billigare undan.

Varning för bedragare

Eftersom sommaren är högsäsong för stuguthyrningen är det många bedragare som hittar till köp- och säljsajterna då. Se till att alltid betala via sajternas egna direktbetalningar om uthyraren kräver hyra i förskott. Är du osäker på om uthyraren verkligen äger stugan kan du kolla med Lantmäteriet vem som är ägare till huset.

FAKTA

Så mycket kostar stugan

Källa: Blocket

FAKTA

Tänk på det här när du hyr stugan

Betala aldrig hyra i förskott utan att använda de direktbetalningar köp- och säljsajterna erbjuder.

Dubbelkolla adressen med en karttjänst på nätet.

Kolla med Lantmäteriet vem som äger fastigheten. Då behöver du fastighetens beteckning eller adress.

Om uthyraren uppger sig bo utomlands och vill använda exempelvis Western Union för att genomföra betalningen, bör du avstå från att genomföra affären.

Kolla med uthyraren om det finns referenser från tidigare hyresgäster.

Undersök om stugan är ansluten till en samfällighetsförening. Då kan du kontakta föreningen för att kontrollera att stugan verkligen hyrs ut.

Råkar du ut för en oseriös uthyrare eller bedragare – anmäl det direkt till köp- och säljsaten.

Aftonbladet Min Ekonomi