Så klär du dig på jobbet i sommar

Inte bart men svalt

Foto: COLOURBOX, SCANPIX
MIN EKONOMI

Svetten lackar. Det är högsommar men du måste ändå vara i stan och på jobbet.

Så hur klär man sig på jobbet när man helst skulle vilja slänga av sig kläderna och hoppa i havet?

Det beror förstås väldigt mycket på vilken sorts arbete man har. Är du företagets ansikte utåt är shorts och linne knappast att tänka på. Tar du emot kunder på banken gäller en annan klädkod än om du till exempel jobbar som asfaltläggare.

Kopplingen mellan klädsel och yrke är fortfarande stark. Och det är upp till arbetsgivaren att tala om vad som gäller, säger författaren och föreläsaren i vett och etikett Mats Danielsson.

Inger förtroende

– Av erfarenhet vet vi att folks förtroende ökar om klädseln är mer formell. Vi vill inte ha någon som servar oss på flyget iklädd trasiga jeans och t-shirt.

– Och vi köper inte ett hus för tre miljoner av en som är klädd i säck och aska. Det betyder inte att man i alla lägen måste vara flottast klädd men det är bra om man följer klädstilen, säger Danielsson.

Han berättar om sin tid på pr-byrån där chefen en sommardag kom klädd i linne, shorts och med en basketboll under armen.

Visst finns det fällor att falla i när det gäller klädseln på jobbet under sommarheta dagar. Men att gå så långt som den schweiziska storbanken UBS gjorde häromåret när bankens 43-sidiga klädsel- och uppförande råd till sina anställda läckte ut i medierna är knappast aktuellt. I det digra dokumentet fanns allt reglerat, från de anställdas underkläder till slipsknuten och damernas accessoarer.

Shorts tillåtet

– Och så finns det ju yrken där man absolut inte kan ha annat än shorts, till exempel om du är parkarbetare eller lägger asfalt. Då måste du ju ha kläder som är anpassade efter temperaturen.

Men kläder är kommunikation och ju högre upp i en hierarki man befinner sig desto viktigare är det hur du klär dig. Det är de flesta överens om.

– Chefen är ju alltid den som sätter nivån. Har du en chef som är klädd i pikettröja och jeans så kan den chefen inte vänta sig att du ska komma i kostym, konstaterar Danielsson.

Men även om du måste klä dig tämligen strikt i sommar så kan du satsa på svala material. Litet silkigare material i blusar eller skjortor och en linnekostym ser både välklätt ut och känns bra i värmen.

FAKTA

Grundråd för jobbklädsel

Följ den klädkod som finns på just din arbetsplats. Du är inte där för att tillgodose dina egna behov, bortsett från att ska tjäna pengar och få din lön. Du är där för att representera och utföra ett uppdrag för arbetsgivare och då ingår kanske en viss klädstil.

Men det är upp till arbetsgivaren att tala om vad som gäller och sätta nivån.

TT