Telia höjer priserna på digital-tv

Priserna upp 50 procent på drygt 2 år

Foto: SCANPIX
MIN EKONOMI

Telia höjer priserna på sina kanalpaket med 10 procent.

För gamla kunder träder prishöjningen i kraft i september.

– Rättigheterna för att sända vårt material har ökat i pris, säger Stefan Borgquist, erbjudandeansvarig på Telia digital-tv i Sverige.

Telias digital-tv, tv via bredbandet, blir dyrare för de flesta av bolagets kunder. De två vanligaste paketen ”Lagom” och ”Stor” ökar i pris med 20 respektive 30 kronor i månaden. Det stora kanalpaket kostar nu 278 och ”Lagom” 198 kronor.

– Vi genomför prishöjningen i två steg. Nya kunder fick betala de nya priserna från 3 juni. Gamla kunder får de nya priserna från och med september, säger Stefan Borgquist.

”Priserna har gått upp”

Ändringarna innebär att Telia nu har ökat priset på det stora kanalpaketet med nästan 50 procent på drygt två år. En av förklaringarna till prisökningarna är enligt Stefan Borgquist att Telia behöver finansiera On demand-tjänsten, en funktion som gör att tittarna själva kan styra över när de vill se ett speciellt program.

– En annan anledning är att priserna för den här typen av innehåll har gått upp, och därför blivit dyrare att köpa in för oss. Jämför man med vår konkurrent Comhem och tar stora paketet som exempel så ligger vi ändå 30 kronor lägre i pris jämfört med motsvarade hos dem, säger Borgquist.

Även Viasat dyrare

Det blir dyrare även för dem som bara abonnerar på Viasats utbud via Telias digital-tv. Månadskostnaden på abonnemangen går upp med 30-70 kronor i månaden beroende på vilket paket man har. När prishöjningen träder i kraft får man dock även tillgång till Viaplay, som är Viasats streamingtjänst på nätet.

I priserna på kanalpaketen ingår en så kallad krypteringsavgift, som både Telia och Comhem fått kritik för. Telia tar i dag 49 kronor i krypteringsavgift för samtliga kanalpaket. Krypteringsavgift är enligt Telia en administrativ kostnad för tv-distributionen. Avgiften är inräknad i prisjämförelsen ovan.