Så hög boränta borde du ha

Ny tjänst gör det möjligt att se bankens hemliga siffror – prutmånen på ditt bolån

Foto: COLOURBOX
MIN EKONOMI

Ett nytt verktyg kan hjälpa dig att få ner boräntan.

”Räntekollen” visar bolånekunder hur mycket de kan pruta på sitt bolån.

– Alla hjälpmedel som gynnar oss konsumenter är bra. Men glöm inte det viktigaste för att få ner räntan, att prata med flera banker, säger Annika Creutzer, Aftonbladets privatekonomiska expert.

Det kan vara knepigt att pruta på boräntan som bankkund. Man vet sina egna förutsättningar – hur mycket man behöver låna, vad man har för lön och om man har andra lån. Men banken avslöjar inte sin sida av saken, det vill säga hur mycket man kan pruta på bolånet. Det här vill nu Villaägarna råda bot på genom att lansera Räntekollen – en prutkalkyl av bolånen som man kan göra gratis på nätet.

Flera faktorer viktiga

Som konsument fyller man i sitt låns storlek, sin lön och man har andra lån och så spottar programmet ut en siffra på hur mycket man kan få som lägst i boränta.

– Vi utgår från Baselregelverkets riskvikt, det vill säga hur stor ränta banken måste ta ut enligt lagen, säger Daniel Liljeberg, chefekonom på Villaägarna.

I kalkylen ingår bland annat också ett antagande om bankens upplåningskostnad.

– Vi har en hög siffra för upplåningskostnaden eftersom vi inte bli kritiserade för att ha underdrivit den, säger Daniel Liljeberg.

Rejäl prutmån

Det är svårt att veta hur exakt kalkylen är. När Aftonbladet testade Räntekollen på ett lån på 2,5 miljoner på en lägenhet värd 3,5 miljoner i ett attraktivt område visade den att tremånadersräntan skulle kunna vara 2,12 procent. Räntan på motsvarande villkor ligger i verkligheten nästan 50 punkter (0,5 procent) högre.

– Det kan vara väl värt att pröva den här tjänsten, men glöm inte bort det viktigaste: Prata med flera banker när du ska teckna eller omförhandla bolånet. Ofta pratar folk bara med sin egen bank, säger Annika Creutzer.

I snitt lyckas bolånekunderna förhandla ner sin ränta omkring 30 punkter. I attraktiva områden går det ofta att få ner räntan ännu mer.

– Glöm inte se till att rabatten ska gälla under längre tid. Om du till exempel har flera lån med olika löptider så ska rabatten forsätta gälla även då bindningstiden går ut på det korta lånet, säger Annika Creutzer.

Räntebesked i morgon

En annan viktig faktor att förhålla sig till som bolånekund är Riksbankens styrränta. I morgon kommer nästa besked om styrräntan, som är den låneränta Riksbanken tar ut av andra banken, och som i förlängningen påverkar den ränta bankerna tar ut på bolånen. Om styrräntan sänks ökar alltså bankernas lånemarginaler – och möjligheten för kunderna att pruta på boräntan. De flesta experter tror dock att styrräntan kommer att lämnas oförändrad.

ARTIKELN HANDLAR OM