Så blir Riksbankens räntebesked

Beskedet kommer 09.30

MIN EKONOMI

I dag klockan 09.30 kommer Riksbankens besked om styrräntan.

De flesta experter tror att räntan lämnas oförändrad på 1 procent.

– Det står mellan det och en sänkning med 0,25 procentenheter, säger Annika Creutzer, Aftonbladets privatekonomiska expert.

Reporäntan påverkar vad bankernas får betala för sin inlåning.

Därför har dagens besked i förlängningen stor betydelse för vilken ränta hushållen får betala på sina bolån.

11 av 16 tror på oförändrat

Det mesta talar för att riksbanken lämnar räntan oförändrad.

Två exempel:

Vid förra räntebeskedet i april sade riksbankschef Stefan Ingves att räntan i snitt kommer att ligga på nuvarande 1 procent under 2013 och 2014.

Nyhetsbyrån Reuters gör en undersökning bland 16 analytiker inför varje besked. Den här gången tror 11 av dem på oförändrad styrränta.

– Vi har en viss tillväxt, det finns signaler på det. Och ändrar man räntan gör man det med två års horisont. En stor del av krisen kan vara över då, det talar också för att räntan lämnas oförändrad, säger Annika Creutzer.

”Har överraskat tidigare”

Det som kan tala för en sänkning av reporäntan är att Riksbankens direktion, den grupp som bestämmer över räntan, har fått två nya ledamöter. Bägge, Martin Flodén och Cecilia Skingsley, har innan de tillträdde i år uttalat sig om att räntan borde vara lägre.

– Riksbanken har överraskat under sommaren tidigare år. Helt säker kan man inte vara. Industrin och facken vill ha sänkt ränta för att underlätta för företagen och för att hålla hushållens konsumtion igång, säger Creutzer.