Utbildningarna som ger jobb

1 av 2
Här har flest fått jobb i nivå med utbildningen ett år efter examen. Källa: Svenskt Näringsliv.
MIN EKONOMI

Den här veckan skickas antagningsbeskeden ut till de som sökt till högskolor och universitet.

Här är utbildningarna som ger störst chans att få jobb.

– Kopplingen till arbetslivet är viktig, säger Mikaela Almerud på Svenskt Näringsliv.

Utsikten att få jobb när man är klar med en utbildning skiljer sig kraftigt åt beroende på vad man väljer. Det är även så att samma utbildning ger helt olika möjligheter på arbetsmarknaden beroende på vilket lärosäte man väljer.

Störst inte alltid bäst

Och det är inte alltid de största universiteten som ger de bästa chanserna att få jobb.

– Det finns program som är bra oavsett lärosäte. Men det kan också skilja sig väldigt mycket åt. Jämför man exempelvis journalistprogrammen så toppar Mittuniversitetet i Sundsvall listan före Stockholm och de andra stora och mer kända alternativen. De har en bra samverkan med arbetslivet med mycket praktik, säger Mikaela Almerud.

Svenskt Näringsliv har studerat data för olika utbildningsprogram under sex års tid. I studien ingår utbildningar där lärosätet själv avgör om och hur mycket praktik som ska ingå. Läkar- och sjuksköterskeprogram finns alltså inte med.

Lön inte viktigast

Mikaela Almerud ger rådet att kolla hur stor andel som får jobb innan man hoppar på en utbildning. Hon tycker inte heller att man ska stirra sig blind på vilket yrke som ger högst lön statistiskt.

– Ofta är det bättre att man faktiskt kan få in en fot på arbetsmarknaden. Och om man har haft en bra koppling till arbetslivet ökar sannolikheten att få ett jobb med 65 procent, enligt vår studie. Det är viktigt också att studierna är färska. Ju längre glapp mellan jobb och studier desto större risk att inte få jobb och missa en bättre löneutveckling, säger hon.