Branden tog hans hus

”Som väl var så var jag ensam hemma”

1 av 4
En brand på altanen tog Anders hus och kostade honom 100 000 kronor.
MIN EKONOMI

Branden tog Anders hus och kostade honom 100 000 kronor.

Men det kunde gått betydligt värre.

– Jag försökte släcka men det gick inte, säger han.

Anders vaknade av ett oväsen mitt i natten.

– Först förstod jag inte vad det var. Det lät som råttor som skrapade. Eller kanske regn som smattrade mot taket, säger han.

Han bestämde sig direkt för att gå ut och se efter vad som lät. Ute på tomten såg Anders till sin förskräckelse att det brann vid altanen, och att elden hade spridit sig upp längst ena väggen och takfoten på villan.

Grannen larmade

Brandvarnaren hade inte satt igång eftersom röken ännu inte hade tagit sig in.

– Som väl var så var jag ensam hemma. Min dotter var hos sin mamma, säger Anders.

Grannen kom springande och skrek att han hade ringt brandkåren. Anders försökte släcka elden. Det var lönnlöst på egen hand. Men räddningstjänsten var snabbt på plats och lyckades få kontroll på branden. Släckningsarbetet tog flera timmar.

Branden visade sig ha startat i ett kylskåp på Anders altan.

– Jag skulle ha fest på lördagen och hade tagit fram det tillfälligt för att ha mat i. Kylskåpet stod under tak och var ganska nytt, men brandmännen sade att det hade blivit ett elfel i det.

Totalrenovering

Anders hade villahemförsäkring och vanlig hemförsäkring. Försäkringsbolaget var tidigt på plats och gav besked om att de skulle ersätta skadorna och renovera huset. Utöver självrisken på några tusenlappar fick han betala 100 000 kronor i åldersavdrag eftersom el- och vattensystemen i huset var föråldrade.

– Huset är från 1919 och jag ville att det skulle se ut som att det var från 1919. Det var viktigt. Därför var jag glad för det snabba beskedet om renoveringen.

”Mycket jobb”

Branden skedde i september 2011. Skadorna var omfattande. Först i januari i år var allt renoveringsarbete färdigt. I princip allt är bytt invändigt. Anders passade även på att göra en tillbyggnad som han själv bekostade.

– Det var mycket jobb och bökigt. Men det blev väldigt bra. Nu har min flickvän och hennes söner också flyttat hit. De får plats nu när vi gjort tillbyggnaden, säger han.

När Anders ser tillbaka så ångrar han att han använde kylskåpet, även om utredningen visade att branden berodde på ett tekniskt fel.

– Kylskåpet stod under tak så jag tänkte faktiskt inte på att det skulle vara någon risk. Branden bröt ut natten till fredagen, och jag skulle bara ha det där över helgen, säger han.

Fotnot: Anders heter något annat egentligen.

ARTIKELN HANDLAR OM