Bensinpriset mot 15 kronor

MIN EKONOMI

Mitt i semestern höjdes bensinpriset på tisdagen.

Enligt branschen beror höjningen främst på oron för krisen i Egypten.

De ledande bensinbolagen höjde sina riktpriser på bensin med 20 öre till 14:88 kronor per liter 95-oktanig bensin. Prisuppgången är en följd av att priset på råolja har stigit kraftigt den senaste veckan – från drygt 101 dollar till 108 dollar per fat på tisdagen. Det höga oljepriset är en följd av det politiska läget i Egypten. Det finns en oro på marknaden för att Suezkanalen och oljerörledningen Sumed ska stängas.

Strategiska mål

– De kan vara strategiska mål för grupper i och utanför Egypten. Stängs Suezkanalen måste oljan skickas runt hela Afrika för att komma till Europa från Mellanöstern. Fraktkostnaderna ökar och eftersom oljan blir liggande längre på fartygen blir det mindre olja och bensin ute på marknaden och priserna stiger, säger Thina Margrethe Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea.

Dessutom finns en oro för att instabiliteten i Egypten ska smitta till närliggande länder som exporterar mycket olja.

Efterfrågan ökar

– Marknaden vill inte ha osäkerhet. Då positionerar man sig och priset stiger, säger Ulf Svahn, vd för Svenska petroleum och biodrivmedel institutet (SPBI).

Bensinpriserna brukar gå upp under sommaren då efterfrågan ökar. I fredags kom positiva arbetsmarknadssiffror från USA. När arbetsmarknaden nu ser ljusare ut är sannolikheten stor att amerikanerna som redan gärna bilsemestrar hemmavid reser lite längre med bilen än förra året. Efterfrågan på bensin drivs upp och därmed priset, enligt Saltvedt.

Även dieselpriset höjdes med 20 öre och ligger på 14:78 kronor per liter. Priset på etanolbränslet E 85 gick upp med 15 öre till 10:19 kronor per liter.

TT