Kraftig nedgång för konferenser

Konferensbokningar med övernattning har rasat

Foto: COLOURBOX
Konferenser med övernattningar minskar.
MIN EKONOMI

Företagen väljer bort att sova över på konferensen.

Antalet hotellrum som säljs till konferensgäster har rasat med 15 procent hittills i år, skriver Dagens Industri.

Konferensbokningar med hotellövernattning minskar kraftigt.

Antalet hotellrum som säljs till konferensgäster har sjunkit med 15 procent i år. Nedgången är större än krisåret 2009, då var motsvarande siffra 13 procent, skriver DI.

– Det går inte bra. Konferensmarknaden är tuffare än den har varit på länge, säger Thomas Jakobsson, branschekonom på branschorganisationen Visita till tidningen.

Väljer endagskonferenser

En konjunktur som står och stampar och företag som hellre väljer endagskonferenser anges som orsaker till nedgången.

Hotell och andra aktörer som anordnar konferenser drabbas.

Dagkonferenser utgör i dag dubbelt så stor andel av volymen, 20 procent, jämfört med för tre-fyra år sedan hos medlemsorganisationen Svenska Möten.

– Kunderna vill ha kortare möten med mer innehåll eftersom de inte har råd att låta de anställda vara borta länge från jobbet. Jag tror att det är en naturlig utveckling som vi måste anpassa oss till, säger organisationens vd Johan Fägerblad till DI.

Tillväxtverket avskräcker

En annan orsak som tros påverka utvecklingen är att offentliga aktörer har skärpt sina konferensregler, något som har lett till att många dragit ned på sina externa möten. Tillväxtverkets omtalade miljonfest i maj förra året tycks verka avskräckande.

– Vi tror att det beror på den negativa uppmärksamheten kring Tillväxtverkets personalkonferens på Grand Hôtel, säger Thomas Jakobsson.