Så skyddar du dig mot branden

”Se upp med kolen efter grillningen”

MIN EKONOMI

Det råder hög brandrisk i stora delar av landet.

En vanlig orsak till bränder på sommaren är brandrester som blir kvar efter en grillning.

– Det kan blossa upp igen efter tre dygn, säger Jan-Erik Larsen, besiktningsman på försäkringsbolaget If.

Foto: SCANPIX

Engångsgrillar som blåser omkull. Grillkol som får ligga på marken utan ordentlig släckning. Enkla missar kan leda till att bränder uppstår och orsakar stora skador, menar Jan-Erik Larsen. Som exempel nämner han en händelse för en månad sedan:

– Ett äldre par hade grillat och ville släcka ordentligt. De grävde en grop och hällde ner kolen där. Men det var torrt och det fanns torv i jorden. Det spred sig i marken och deras gäststuga brann upp, säger Jan-Erik Larsen.

Självrisk 1 500 kronor

För att skydda sitt hus ekonomiskt krävs både en villahemförsäkring och en hemförsäkring. Villaförsäkringen täcker skadorna på byggnaden, och hemförsäkringen lösöret och tillfällig bostad.

Självrisken vid bränder ligger på omkring 1500 kronor hos de flesta försäkringsbolag. Till den kostnaden kan det komma ett åldersavdrag om exempelvis vatten- och elsystem är gammalt, som i Anders fall.

– För vanliga villor är det standard med ett maxåldersavdrag på 100 000 kronor. Men det går att teckna en försäkring där maxbeloppet kommer ner i 15 000 kronor hos oss och de flesta andra bolag. Det gör premien lite dyrare, säger Jan-Erik Larsen.

1,5 år att återställa vanligt

Det tar ofta lång tid att få villan återställd. Om skadorna är stora blir det i de flesta fall billigare att riva och bygga nytt.

– Det blir vanligare och vanligare att man river helt. Men det tar ofta lång tid både att bygga nytt och att renovera. Det är mycket byråkrati. Vi måste bland annat söka rivningslov och gå igenom ritningar innan vi kan börja. Allt som allt brukar det ta ett och ett halvt år innan det är klart från det att branden inträffade, säger Jan-Erik Larsen.

FAKTA

Så skyddar du dig mot branden

Skaffa brandvarnare

Vid tre av fyra dödsbränder saknas en fungerande brandvarnare.

Kolla glödlamporna

Se till att watt-tal är rätt. Kolla att lampskärmar inte kommer i kontakt med varma glödlampor och att klämlampor sitter stadigt, så att de inte ramlar ner. Byt blinkande lysrör.

Kolla annan el

Stäng av tv:n ordentligt, och låt den inte stå i stand by-läge. Låt inte torktumlare, tvätt- eller diskmaskin vara på när du går hemifrån eller när du sover.

Om du lagar mat - lämna inte köket

Matoljan på stekpannan blir varm kvickt. Det är lätt att glömma matlagningen om telefonen ringer, och särskilt om man lämnar köket. Ett extra skydd kan vara att skaffa en så kallad spisvakt, en automatisk övervakning av spisen.

Var försiktig vid grillning

Elda inte på tomten, och lämna inte grillkol på marken. En brand kan flamma upp dagar efter att man använde kolen.

Släck ljusen

Glömda levande ljus orsakar många bränder.

Gå igenom försäkringarna

Se till att du har både villaförsäkring och hemförsäkring, om du bor i hus. Villaförsäkringen täcker skador på byggnaden och hemförsäkringen lösöret. Se också till att hemförsäkringen är på ett tillräckligt stort belopp, så att du får ersättning för allt vid en skada. Fundera på en tilläggsförsäkring om huset är gammalt – annars kan man få betala 100 000 kronor i åldersavdrag för el och vatten.

Källor: Brandskyddsföreningen, If, Trygg Hansa.