Sälj din talang - för fem dollar

Foto: PRIVAT
Musikproducenten och entreprenören Farzad Eghlima säljer sina musiktjänster på nätet. ”Genom de här sidorna kan man hålla igång med roliga projekt och samtidigt få in lite pengar till kassan”, säger han.
MIN EKONOMI

En specialbeställd målning, sångsnutt eller dikt.

För fem dollar kan du välja bland en mängd tjänster på köp- och säljsajten Fiverr. 

– Man slipper alla mellanhänder, säger musikproducenten, låtskrivaren, ljudingenjören, videoredigeraren, kompositören, formgivaren och entreprenören Farzad Eghlima.

Tjänstutbudet på Fiverr påminner om en gammal hederlig loppmarknad. Precis som på en loppis kan man hitta oväntade och användbara fynd – och en hel del udda bråte. En populär tjänst är hjälp med privata hemsidor i allt från kodning till exponering. Flera av dem som säljer sådana webbtjänster har tusentals köpare. Bland impopulära tjänster kan nämnas personen som ritar en kyckling, grillar teckningen och postar den till köparen, garanterat framme inom 24 timmar. Hittills har ingen nappat på erbjudandet.

Säljare rankas

Fiverr är ett av många forum för att sälja tjänster på webben. Säljare rankas beroende på hur många och hur positiva omdömen de fått. Ju högre rankad säljaren är desto högre pris kan denne sätta på sin tjänst. Tjänsterna kostar oftast 5 dollar och som mest runt 50 dollar.

För musikproducenten och mångsysslaren Farzad Eghlima, 28, har Fiverr och liknande köp- och säljsajter medfört en frihet att utan komplikationer tjäna pengar på musik.

– Min erfarenhet av musikbranschen är att allt är strikt kontrollerat. Man måste kompromissa med agenter och förhålla sig till olika kontrakt. Det som lockar med köpsajter är enkelheten, säger han. 

Han jobbar i en studio och erbjuder tjänster inom allt som har med ljud, musik och mixning att göra. Ett av de senaste projekten var att spela in svenska ord för undervisning på en skola i USA.

5 till 50 dollar

– Det kommer nya beställningar hela tiden. Ena dagen spelar jag in svenska fraser och nästa dag mixar jag låtar. Tidsramen brukar vara två dagar, men jag är aldrig stressad. Jag får hålla på med mitt största intresse hela dagarna, säger Farzad Eghlima.

Än så länge tjänar Farzad Eghlima inga stora pengar på att sälja sina tjänster på internet. Han får i regel 5 dollar för mindre jobb och 50 dollar för sådant som tar flera dagar att utföra. En liten del av inkomsterna går direkt till Fiverr. 

– Det är inget bra ekonomiskt läge i Sverige just nu. Många kreativa personer går arbetslösa. Genom de här sidorna kan man hålla igång med roliga projekt och samtidigt få in lite pengar till kassan. Det här är en del av framtidens arbetsmarknad, säger Farzad Eghlima.

FAKTA

FLER KÖP- OCH SÄLJSAJTER FÖR TJÄNSTER

En mängd olika tjänster från 5 dollar: www.gigbucks.com

En mängd olika tjänster från 5 dollar: pin.redlr.com

Webbrelaterade tjänster från 1 dollar: www.seoclerks.com

Ljud- och musiktjänster från 1 dollar: audiojungle.net

Fototjänster från 1 dollar: photodune.net

ARTIKELN HANDLAR OM