Falska rikskuponger i omlopp

Restaurangägare har märkt ökning – många anmälningar till polisen

1 av 3 | Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
Falska rikskuponger är i omlopp.
MIN EKONOMI

Ett stort antal falska rikskuponger är i omlopp.

Nu varnar polisen både restaurangpersonal och kunder.

– Vi har fått in 10 anmälningar senaste tiden, säger Anders Olofsson på Stockholmspolisens bedrägerirotel.

Kamil äger två restauranger. Den ena ligger i Kista galleria och den andra på Ringvägen i centrala Stockholm. På båda restaurangerna har man upptäckt falska rikskuponger.

– Det var killar inne här i Kista och försökte betala med falska kuponger. När det inte gick blev de arga och stack härifrån, säger han.

Svårt se skillnad

De falska kupongerna är mycket svåra att skilja från de riktiga, enligt Kamil.

– Det har dykt upp falska kuponger tidigare. Då har man kunnat se skillnad eftersom det exempelvis stått ”maltider” istället för ”måltider” på dem. Men det är värre med dessa, man måste använda uv-ljus för att skilja riktig från falsk, säger han.

Stockholmspolisen har fått in ett tiotal anmälningar om misstänkta bedrägerier med falska rikskuponger den senaste veckan.

– Vi har inte inlett någon utredning än. Men det är så pass många att jag har reagerat. Vi ska se över om vi kan gå vidare med detta, säger Anders Olofsson.

Hög risk för förfalskningar

Polisen har stött på falska rikskuponger många gånger tidigare, men det har blivit mer vanligt senaste åren. Ofta har de kommit ut på marknaden via mellanhänder, som exempelvis tobakshandlare, enligt Anders Olofsson.

– Man ska akta sig för att köpa rikskuponger i andra hand. Det kan jämföras med köpa biljetter på samma sätt. Risken för förfalskningar är hög om man får tag i dem på det här sättet. Köp bara sådant av personer du verkligen litar på, säger han.

Aftonbladet har sökt Endred, företaget som ger ut rikskupongerna, för en kommentar.

På sin Facebooksida har polisen lagt upp en bild med information om hur förfalskade kuponger avslöjas.