EU vill ha tak på kortavgifter

Foto: SCANPIX
EU vill införa ett tak på kortavgifter.
MIN EKONOMI

EU-kommissionen vill sätta ett tak på de avgifter som banker tar ut av varandra för att genomföra kortbetalningar, så kallade mellanbanksavgifter.

Förslaget skulle innebära ett rejält avbräck för kortindustrin som har varnat för att kortanvändningen kommer att minska och avgifterna för att inneha kort kommer att stiga, skriver Financial Times.

Förslaget innebär ett steg tillbaka från tidigare planer på att förbjuda mellanbanksavgifter, men väntas ändå bli kännbart för branschen, skriver tidningen som tagit del av ett utkast.

Dolda avgifter

Ofta är konsumenterna inte medvetna om de avgifter som bankerna tar ut. Enligt en rapport från HUI Research tar bankerna ut cirka sju miljarder kronor i avgifter när konsumenterna betalar med kort. Men endast 40 procent av avgifterna är synliga för konsumenterna. Resten är dolda avgifter som bankerna tar ut av företagen där kunderna handlar.

Vill införa tak

EU-kommissionen föreslår ett tak på 0,2 procent i avgift för betalningar med betalkort och på 0,3 procent för betalningar med kreditkort. Taket ska införas efter en tvåårig övergångsperiod där det enbart ska gälla för avgifter vid kortbetalningar som sker över gränserna.

Genom att sätta ett tak på de avgifter som bankerna tar ut räknar kommissionen med att det blir billigare för konsumenterna, något som handeln skriver under på, men som betalbranschen betvivlar.

TT