SJ pressar pris på lokaltrafikbiljetter

MIN EKONOMI

Köper du buss- eller tunnelbaneresan via SJ så kommer du billigare undan.

SJ:s påslag för bokningen ger ofta betydligt lägre biljettpriser än trafikbolagens.

Den som köper en bussresa i Östergötland tjänar på att ta en sväng in på SJ:s hemsida. En enkel mellan Linköping och Vadstena går lös på 165 kronor om den köps via Östgötatrafiken, men på SJ:s hemsida kostar samma resa bara 121 kronor. Även i bland annat Sörmland, Uppsala, Gävle och Norrbotten tjänar resenärer på att köpa resan via SJ.se.

Till och med tunnelbaneresenärer i Stockholm har pengar att hämta. Den som till exempel tänker åka enkel resa mellan Stockholms central och Brommaplan betalar 27 kronor hos SJ, medan SL, Storstockholms lokaltrafik, tar 44 kronor.

SJ pressar bokningsavgiften

De olika priserna beror på olika kostnader för försäljningen.

– Det är avtalskonstruktionen som skiljer. De lokala trafikbolagen rapporterar in sina priser till oss utan försäljnings- och marknadsföringskostnader. De ska utgå från de priser som gäller med vanligt förekommande rabatter. Försäljningsställena får sedan själva välja hur mycket de ska lägga på, säger Mattias Andersson, tjänsteansvarig på Samtrafiken, som sköter bland annat samordning av resor och biljettpriser för trafikbolagen.

SJ tar en bokningsavgift på 7 procent vid bokning via hemsidan.

– SJ har en effektiv webbförsäljning, då kan de pressa priserna, säger Mattias Andersson.

Priserna ses över

De lokala trafikbolagen är inte så glada över SJ:s prisdumpning. Paul Håkansson, vd för Östgötatrafiken, säger att priserna som lämnas till Samtrafiken nu ska kollas upp. Även Länstrafiken i Sörmland ska se över sin prissättning.

SL ser dock inte SJ:s lägre priser som dumpning, enligt Ronnie Johansson på SL:s presstjänst. Det går att komma billigt undan på SL också, om man exempelvis använder deras olika rabattsystem, tycker han.

SJ tycker att prissättningen är trafikbolagens eget ansvar.

– Vi har inget med den att göra, och har inga synpunkter på de priser vi får från dem, säger Elina Ylitalo på SJ:s presstjänst.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM