Falskt besked fick aktie att rusa

FALSKT PRESSMEDDELANDE Så här såg det falska pressmeddelandet ut. Inget som står i meddelandet är sant.
MIN EKONOMI

I morse kom beskedet: Samsung electronics köper svenska företaget Fingerprint Cards för 4,2 miljarder kronor.

Efter beskedet rusade Fingerprintaktien på Stockholmsbörsen.

Problemet: Samsungs bud var falskt.

– Det här är en enorm skandal, säger Günther Mårder, sparekonom på Nordnet bank

Vet du mer? Kontakta oss!

I morse skickades ett pressmeddelande ut via tjänsten Cision om att elektronikjätten Samsung skulle köpa svenska företaget Fingerprint Cards.

Beskedet slog ner som en bomb och Fingerprint rusade på Stockholmsbörsen. Som mest steg aktien med 50 procent.

Men, det fanns ett problem. Samsung hade inte lagt något bud. Uppgiften om affären var falskt.

Handeln stoppades

– Klockan 10.30 distribuerade Cision ett felaktigt pressmeddelande från Fingerprint Cards AB med rubriken "Samsung Electronics förvärvar Fingerprint Cards AB". Pressmeddelandet är felaktigt och Cision ber Fingerprint Cards AB och dess intressenter om ursäkt, skriver Cision i ett nytt pressmeddelande.

Direkt efter beskedet stoppades handeln med Fingerprint Cards på börsen. Senare meddelade Stockholmsbörsen att handeln återupptogs klockan 13.30.

Vad som gått fel är än så länge oklart.

– Vi har tillsatt en utredning här och ska gå igenom alla detaljer kring vad som har skett, så jag kan inte kommentera omständigheterna just nu, säger Magnus Magnus Thell, vd för Cisons svenska verksamhet till TT.

– Felet ligger hos oss, det är korrekt, säger Tell.

Köpen makuleras

De affärer som gjordes med Fingerprint innan handeln stoppades kommer nu att ogiltigförklaras.

– Vi kommer att makulera samtliga avslut i Fingerprint Cards mellan klockan 10.17 och 10.34, säger Carl Norell på Stockholmsbörsen till TT.

Günther Mårder, sparekonom på Nordnet Bank, kallar det falska pressmeddelandet en stor skandal. Han tror att internationell brottslighet ligger bakom det falska budet för att manipulera börsen.

– Det här är en ny typ av brottslighet som är djupt utstuderad. Brottslingarna har inget att tjäna på Fingerprintaktien, men det falska beskedet får närliggande konkurrenter att dras med i uppgången. Bedragarna handlar förmodligen inte ens på den svenska börsen, utan handlar med branschkollegor på utländska börser som också dras med upp av det falska beskedet, säger han till Aftonbladet.

Förtroendet raderat

Fingerprints svenska branschkollega Precise Biometrics drogs med ordentligt i uppgången och steg ett tag med upp emot 40 procent. Även köp med Precise Biometrics makuleras från 10.17.

– Allt på börsen handlar om förtroende, och mitt förtroende för börsen har nu naggats ordentligt i kanten. Det man först och främst måste göra är att Cision kommer med en förklaring, inte en ursäkt, om vad som har hänt. Sen måste man starta ett internationellt detektivarbete och spåra de aktier som steg som dragits med av det falska beskedet, säger Günther Mårder.

I det pressmeddelande som skickades ut via Cision uppges en mejladress som inte stämmer överens med Fingerprints vanliga adress som använts när företaget skickar ut pressreleaser. Mobilnumret som uppges gå till vd går i stället till ett kontantkort utan registrerad användare, enligt nummerupplysningen, rapporterar TT.

Fingerprint Cards utvecklar och tillverkar så kallade biometriska komponenter, bland annat sensorer som kan läsa av fingeravtryck och som används för identifiering av personer.

Efter att Apple presenterade sin nya telefon med fingeravtryckssensorer steg Fingerprint Cards AB på börsen. Innan dagens miss hade företaget stigit över 320 procent på börsen sedan årsskiftet.

Fingerprint har polisanmält dagens händelse.

ARTIKELN HANDLAR OM