Banken varnar för falska mejl

Bedragarna försöker komma åt kortuppgifter

Ett bluffmejl som ser ut att komma från SEB har skickats ut till flera svenskar. Nu varnar banken för det falska meddelandet.
MIN EKONOMI

I mejlet står det att du måste säkerhetsbekräfta din säkerhetskod för ditt Visa-kort.

Men allt är en bluff – följer du instruktionerna i mejlet riskerar du att få ditt konto kapat.

Nu varnar SEB för de falska mejlen.

Foto: SCANPIX

Flera personer har de senaste dagarna fått ett mejl som ser ut att komma från banken SEB. I mejlet, som finns i både en engelsk och en svensk version, står det att det har blivit problem att ”uppdatera” eller ”bearbeta” mottagarens Visakort. För att fortsätta kunna använda kortet uppmanas innehavaren att ”återaktivera” eller ”säkerhetsbekräfta” kortet genom att klicka på en länk och fylla i sina kortuppgifter.

Kommer inte från SEB

Men mejlet kommer inte från SEB, utan från bedragare som försöker komma åt mottagarnas kortuppgifter. Följer man instruktionerna i mejlet riskerar man att få hela sitt konto tömt och sitt Visakort kopierat.

Nu varnar SEB för mejlet.

”Dessa meddelanden ska aldrig öppnas och länken ska inte användas, utan bör raderas direkt. Vi på SEB kommunicerar ibland med dig som kund via e-post, men vi ber dig aldrig att i ett e-brev eller på Internet lämna ut känslig information. Detsamma gäller för andra banker”, skriver banken i sin varning.

Bra utformat

Det är oklart hur många som har fått mejlet. Aftonbladet har blivit kontaktad av många som vittnar om att mejlet ser trovärdigt ut.

Har du fått mejlet finns det bara en sak att göra:

”Radera brevet omedelbart, och lämna aldrig ut känslig information som koder, kontonummer, kortnummer eller lösenord”, skriver SEB.

Den senaste tiden har så kallade phising-mejl i syfte att komma över mottagrens konto- eller kortuppgifter ökat markant. För två veckor sedan varnade både Telia och Telenor för att bluffmejl hade skickats till deras kunder.

FAKTA

Så står det i mejlet

Bluffmejlet har skickats ut till flera svenskar. Här är en version av mejlet:

"Vänligen uppdatera din Verified by Visa Lösenord 
There was a problem processing your credit card. Please update your Verified by Visa password to keep your card number active. 
 Activate! 
© Copyright 2013, Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ)."

I en annan version av mejlet försöker bedragarna lura mottagaren att Visakortet har använts av en obehörig användare:

"Plats verifiering

Säkerhetsfrågor: Din senaste inloggning plats, har datumet 2013/25/10 inte erkänts. 
Du måste kontrollera din plats med detaljer genom att följa instruktionerna nedan."