Varnar för falska produkter i julhandeln

Foto: SCANPIX
MIN EKONOMI

Julhandeln har satt fart på allvar.

Men nu varnar flera myndigheter för att flera piratkopierade produkter är i omlopp i handeln.

– Många gånger är det den organiserade brottsligheten som står bakom, säger Gunnar Larsson, Konsumentombudsman och generaldirektör för Konsumentverket.

I helgen var det den så kallade skyltsöndagen. Butikerna skyltar upp med julpynt och julhandeln sätter i gång på allvar.

Men det gäller att se upp när du handlar dina julklappar. Flera myndigheter varnar nu för att piratkopierade produkter finns i omlopp i julhandeln. Elektronik, leksaker, smink och märkeskläder är varor som ofta plagieras och säljs till attraktiva priser, enligt Konsumentverket.

"Ingen ansvarar"

Försäljningen av de falska produkterna sker främst på nätet, men också i fysiska butiker.

– När det gäller piratkopior finns det ingen som ansvarar för att varorna är säkra eller tillverkade på rätt sätt. Många gånger är det den organiserade brottsligheten som står bakom produktion, distribution och försäljning, säger Gunnar Larsson, Konsumentombudsman och generaldirektör för Konsumentverket.

Ta till knep

Men det finns sätt som du som konsument kan ta till för att försäkra dig om att klappen du tänkte köpa inte är piratkopierad.

Och som vanligt gäller den vanliga regeln: Är varan otroligt billig, är den förmodligen för bra för att vara sann.

FAKTA

Så skyddar du dig från falska produkter

Ta reda på fakta om företaget. Är företagets namn, gatuadress, e-postadress, telefonnummer samt det land där företaget finns, utsatta på webbplatsen? Kolla upp företaget – på webbtjänsten Howard hos Konsument Europa eller via några internetsökningar. Läs på olika forum om andra konsumenters upplevelser om företaget.

Läs igenom villkoren noga – vad accepterar du för köpevillkor?

Avstå från köp där kvalitén, priset eller försäljningsmetoden gör dig misstänksam. Är varan orimligt billig i jämförelse med priset i till exempel Sverige, så kan man anta att den inte är äkta.  Du kan även försöka kontakta rättighetshavaren för att kolla om det är en godkänd återförsäljare.

Är totalpriset angivet inklusive porto och expeditionsavgift? Slutsumman kan annars bli högre än vad du trodde. Vid köp utanför EU gäller andra regler än när du handlar inom EU, eventuellt måste du betala tull, moms och andra skatter. Momsen beräknas på inköpspris, fraktkostnad och tullavgift. Tullverkets "Avgiftsguiden" hjälper dig att räkna ut vad det kostar totalt att importera vissa varor.

Kontrollera vad som gäller ångerrätt, reklamationer och garantier.

Läs den information som ges om själva produkten och kontrollera innehållsförteckning t.ex. vid köp av smink, hälsoprodukter och läkemedel.

Spara alltid orderbekräftelse, kvitto och ta även skärmdumpar under köpet.

Källa: Konsumentverket