Bankerna: Då höjs räntan

Besked om reporäntan 09.30

1 av 2
Heidi Elmér, chefsekonom, Skandia.
MIN EKONOMI

Halv tio i dag kommer riksbankens räntebesked.

Tio av tio banker tror att räntan lämnas oförändrad.

Hälften spår också att det dröjer minst ett år innan det sker en förändring.

Många svenska bolånekunder håller tummarna. Nu på morgonen kommer riksbankens besked om reporäntan – som till stor del påverkar räntan på bolånen.

”Sitter still i båten”

Vid förra räntebeskedet i december sänkte riksbanken styrräntan till 0,75 procent. Bland annat var det oväntat dystra prognoser kring den svenska ekonomin som låg bakom beslutet. Nu har läget ljusnat något för Sveriges ekonomi. Den här gången ser dessutom riksbanken ut ha att prickat mer rätt i sin prognos.

– Sedan december har det kommit in en del positiva data. Bland annat har industriproduktionen tagit ett steg i rätt riktning. Förutsättningarna för hushållen ser bra ut och inflationen har kommit upp lite igen. Det gör att Riksbanken sitter still i båten denna gång och lämnar räntan oförändrad, säger Heidi Elmér, chefsekonom på Skandia.

Höjning kan dröja till 2015

Att räntan redan är extremt låg är ett annat skäl som talar mot att den sänks ytterligare, menar Tor Borg, chefekonom på SBAB:

– Räntan är väldigt låg i utgångsläget vilket gör att det krävs tunga argument för ytterligare sänkning.

De flesta banker som Aftonbladet Min Ekonomi varit i kontakt med tror precis som riksbanken att det dröjer innan det sker en förändring med räntan. Riksbankens senaste prognos talade om en höjning i slutet av året. Det är en uppfattning hälften av bankerna delar – medan den andra hälften tror att det dröjer så långt som till till våren eller sommaren 2015 innan räntan vänder uppåt igen.

Reporäntan styr till stor del vad bankerna får betala för räntor på sin inlåning. Därför har reporäntan stor betydelse för bolåneräntorna. En låg räntebana talar alltså för fortsatt låga boräntor under överskådlig tid.

Läs din banks prognos om räntan i en separat artikel.

Riksbankens räntebesked kommer klockan 09.30. Aftonbladet rapporterar live kring beskedet här på sajten.

FAKTA
ARTIKELN HANDLAR OM