Riksbanken lämnar räntan oförändrad

Foto: MAGNUS SANDBERG
Riksbankschefen Stefan Ingves.
MIN EKONOMI

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad.

Beskedet kom vid 09.30.

– Reporäntan behöver vara kvar på denna nivå tills inflationen tar fart, skriver riksbanken på twitter.

Riksbanken låter räntan ligga kvar på 0,75 procent.

Beskedet var väntat bland experterna. I Aftonbladets enkät som gjordes tidigare i veckan svarade tio av tio banker att de förväntade sig en oförändrad reporänta.

Dessutom lämnar Riksbanken räntebanan oförändrad. Det betyder att man förväntar sig en höjning av räntan först under inledningen av nästa år.

– Vi har ett år framför oss med goda ekonomiska utsikter men vi kommer att hålla låg ränta tills inflationen tar fart, sade riksbankschefen Stefan Ingves under presskonferensen efter beskedet.

Skulder riskfaktor

Man motiverar beslutet med att inflationen förväntas vara kvar på samma nivå, och att hushållens skulder utgör en risk.

– Vår prognos är att skulderna fortsätter att ticka uppåt något och skuldsättningen är en fortsatt risk, sa Ingves. 

Banken spår annars en ljusnande svensk ekonomi i år med lägre arbetslöshet jämfört med 2013. BNP spås öka med 2,4 procent i år och 3,6 procent nästa år. Inflationen väntas stiga med 0,6 procent i år och med 2,5 procent nästa år.

Historiskt låg

Arbetslösheten beräknas sjunka med 0,2 procentenheter till 7,8 procent i år, och till 7,2 procent nästa år.

– Utsikterna för 2014 goda, konjunkturen stärks, arbetsmarknaden förbättras. Trots detta väntas inflationen vara låg under det närmaste året, skriver banken om utvecklingen.

En reporänta på 0,75 procent är låg historiskt sett. Undantaget en period under 2009-2010 har räntan aldrig varit lägre sedan den infördes i juni 1994.

FAKTA

Om reporäntan

Reporäntan styr den utlåningsränta som bankerna betalar när de lånar pengar av riksbanken. Därför påverkar styrräntan indirekt de räntor som företag och bolånekunder betalar på banklån.

Räntan kan användas som ett medel för att få fart på tillväxt och för att dämpa inflationen. En låg ränta ger smörjmedel åt ekonomin eftersom det blir billigare att låna och konsumera. En hög ränta dämpar inflationen när tillväxten är hög. Inflationsmålet ligger på 2 procent i Sverige. Just nu ligger inflationen på 0,1 procent.

ARTIKELN HANDLAR OM