Zuckerberg hotar mobiloperatörerna

Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP
Mark Zuckerberg, grundare och vd för Facebook.
MIN EKONOMI

Med nyligen inköpta meddelandetjänsten Whatsapp kan Facebook även erbjuda röstsamtal.

Huvudkonkurrenten blir förstås Skype, men även mobiloperatörerna har anledning att oroas.

Facebook betalade i förra veckan närmast obegripliga 19 miljarder dollar, 123 miljarder svenska kronor, för Whatsapp. Många pannor inom branschen har rynkats de senaste dagarna, men när Whatsapp på måndagen avslöjade att bolaget även kommer att införa röstsamtal som tjänst blev det hela kanske lite begripligare. Det är åtminstone ett besked som bör oroa många mobiloperatörer.

”Jättebra företag”

Ett av veckans mest emotsedda framträdanden på mässan var därför måndagskvällens utfrågning av Mark Zuckerberg, grundaren och vd:n för Facebook. Han ville helst prata om sitt engagemang för internet.org, ett partnerskap som arbetar för att sprida nätet över hela världen. Men det gick inte att undvika elefanten i rummet fullständigt även om utfrågaren på scenen inte verkade begripa vilken sprängkraft beskeden från Whatsapp haft.

– Whatsapp är ett jättebra företag som passar oss perfekt. Nära en halv miljard människor använder Whatsapp för meddelanden och 70 procent använder appen varje dag och det är något som slår alla konkurrenter. Whatsapp kan hjälpa oss att koppla ihop en miljard människor, förklarade Zuckerberg, självklart klädd i jeans och en t-shirt.

Förblir självständigt

Under en frågestund efter intervjun på scenen klargjorde Zuckerberg att Whatsapp inte kommer att införlivas i Facebook utan fortsätta som en självständig tjänst. Märkligt nog ställdes inte heller några publikfrågor om vad Whatsapps röstsamtal kan komma att betyda för mobilbranschen. Zuckerberg underströk dock att Facebook vill fortsätta samarbeta med världens mobiloperatörer men att dessa kanske behöver förändra sina erbjudanden till kunderna.

FAKTA

Facebook och Whatsapp

Whatsapp är en meddelandetjänst som fungerar på alla mobila plattformar. Utöver meddelanden kan man även skicka bilder och filmer i ett okrympt format. Whatsapp har omkring 465 miljoner användare.

Facebook grundades av Mark Zuckerberg 2004 och är världens största sociala nätverk. Förra året hade Facebook mer än en miljard aktiva användare. På senare tid har det kommit signaler om att många unga lämnat nätverket.

TT

TT

ARTIKELN HANDLAR OM