Då kan du kolla din deklaration

Foto: SCANPIX, PER-OLOF SÄNNÅS
MIN EKONOMI

Deklarationen ska inte in förrän 5 maj.

Men redan på torsdag kan du kolla hur mycket du får tillbaka på skatten.

– Då kan man se sitt preliminära skattebesked, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Fler och fler väljer varje år att deklarera elektroniskt. Den 20 mars, alltså på torsdag, finns möjligheten igen via Skatteverkets app eller e-tjänster på myndighetens hemsida. Där kan man även se sitt preliminära skattebesked. Av beskedet framgår preliminärt hur mycket man ska betala i restskatt eller få tillbaka i skatteåterbäring.

Flera nya avdrag

Innan man deklarerar bör man titta på vilka avdrag man kan göra. Nytt i år är exempelvis att den som hyrt ut sin bostad får göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor och att man kan välja bort att få deklarationen på papper inför nästa år.

– Nytt för i år är också att även de som är bosatta utomlands ska deklarera senast 5 maj, säger Kay Kojer.

För den som är nyfiken kan det går att se sitt preliminära skattebesked på nätet tidigare än 20 mars. Förra året smygöppnade e-tjänsten några dagar före det officiella datumet för ett antal tusen personer, enligt Kay Kojer.

Kan smygöppnas

– Vi hade en hel del tekniska förändringar i systemet då, och vi ville kontrollera att det fungerade, säger Kay Kojer.

Kommer ni att smygöppna systemet i år också?

– Det vet vi inte än, säger Kay Kojer.

Det brukar bli en anstormning till Skatteverkets server när de preliminära skattebeskeden kommer. Förra året var 570 000 svenskar inne och kollade sitt skattebesked elektroniskt samma dag som de blev tillgängliga.

FAKTA

Nytt om deklarationen i år

Samma datum utomlands

Från och med i år ska även du som är bosatt utomlands deklarera senast den 5 maj.

Hyr ut bostad

Den som har hyrt ut din privatbostad (villa, lägenhet eller fritidshus) eller hyresrätt får göra ett schablonavdrag med 40 000 kronor. Eftersom man dessutom får dra av 20 procent av hyran blir en hyresinkomst upp till 50 000 kronor skattefri.

Slipp papper

Anmäl dig till Mina meddelanden på Skatteverkets hemsida så får du en avisering via mejl eller sms om att det är dags att deklarera – i stället för en pappersdeklaration i brevlådan.

Investeraravdrag

Ett nytt investeraravdrag infördes från 30 november 2013. Investeraravdraget innebär att privatpersoner som köper andelar i ett företag av mindre storlek, antingen när det bildas eller vid en nyemission (eller tillskott i form av medlems- eller förlagsinsats till en ekonomisk förening), kan få dra av hälften av betalningen för andelarna i inkomstslaget kapital. Det gäller även vid köp av andelar i så kallade lagerbolag.

ARTIKELN HANDLAR OM