Bankchefen varnar för ny finanskris

Foto: LEIF R JANSSON/SCANPIX
Pär Boman.
MIN EKONOMI

Handelsbankens vd Pär Boman varnar för ny finanskris.

Det ovanligt stora pengaflödet på världens finansmarknader söker sig till allt mer riskfyllda objekt – något som kan leda till en ny kreditsmäll.

Pär Boman ser tendenser på finansmarknaderna som påminner om åren före den omfattande finanskrisen 2008.

Signalerna han refererar till är den rekordlåga prisskillnaden mellan kreditrisker, alltså att räntan på att låna ut till högriskprojekt bara är marginellt högre än att låna ut till säkrare låntagare.

– Det här är en grogrund för obalanser på kreditmarknaden, säger Boman till TT, i samband med att banken på onsdagen redovisade sin kvartalsrapport.

”Bekymmersam situation”

Grundorsaken är att det finns så mycket pengar i omlopp på de europeiska kapitalmarknaderna som letar avkastning. Och det är centralbankernas låga räntenivåer som är boven i det dramat.

– Det är en bekymmersam situation, säger Boman.

Någon direkt medicin ser han inte, men konstaterar att myndigheterna försöker skruva åt kranarna med tuffare kapitalregler.

– Men det här är en problematik som har en tendens till att eskalera, snarare än tvärtom.

Mats Anderson, bankanalytiker på Kepler Cheuvreux, håller delvis med om riskerna som Boman målar upp.

I jakten på investeringar tonar förvaltarna i större utsträckning ned kvaliteten på låntagarna.

– Ränteförvaltarna lider av det låga ränteläget. Pär Boman påpekar att de (ränteförvaltarna), i sin jakt på avkastning, inte verkar ta tillräcklig höjd för kreditkvalitet, att döma av statistiken från räntemarknaden, säger Mats Anderson.

Och på den punkten påminner läget nu alltså om tiden före finanskrisen, våren 2007.

Talar i egen sak

Pär Boman talar samtidigt också i egen sak. Handelsbanken har, med sina stabila finanser, ett gott rykte på finansmarknaderna. Och borde kanske ha än större prisfördelar på den internationella lånemarknaden gentemot andra europeiska banker.

– Handelsbanken tycker nog att de får för liten fördel av det här, säger Mats Anderson.

TT