Experterna: Så gör Riksbanken med styrräntan

"Vi tror att Riksbanken avvaktar och inväntar valet"

1 av 3
Anna Felländer, chefekonom, Swedbank.
MIN EKONOMI

Bankernas prognoser är samstämmiga: Riksbanken kommer inte att röra reporäntan i morgon. Men du gör klokt i att förbereda dig – för räntehöjningen rycker närmare.

– Många får 50 000 mer i ränteutgifter när räntan stiger, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

I morgon kommer Riksbankens besked om den viktigaste styrräntan, reporäntan. I Aftonbladets enkät är bankernas experter helt eniga om att Riksbanken, med chefen Stefan Ingves i spetsen, kommer att låta reporäntan ligga kvar på rekordlåga 0,25 procent.

Kan sänka ännu mer

Lite högre inflation, långsam återhämtning i Europa och det stundande riksdagsvalet lyfts fram som orsaker bakom Riksbankens agerande.

– Vi är tämligen övertygade om att Riksbanken beslutar om oförändrad ränta, då inflationen, om något, är högre än de förväntade sig senast", säger Danske Banks chefekonom Roger Josefsson.

Och trots att styrräntan redan är superlåg kan den komma att sänkas ännu mer innan nivån vänder uppåt.

– Den låga inflationen väntas bestå och vi tror att Riksbanken sänker räntan i december till 0,10 procent, säger Anna Felländer, chefekonom på Swedbank.

"50 000 mer i ränteutgifter"

De flesta bankerna tror att en räntehöjning dröjer till 2016. Några förutspår dock att höjningen kommer redan under nästa år. Läs alla experternas svar om den viktigaste styrräntan här.

För hushållen är det viktigt att förbereda sig för högre räntenivåer, menar Avanazas sparekonom Claes Hemberg:
– Nu bör alla bolånetagare bygga på reserverna för att ha råd med dyra räntor. Lägg nu undan 25 000 kr per år i din räntelada. Många får nämligen 50 000 kr per år mer i ränteutgifter när räntan stiger.

Här kan du jämföra aktuella boräntor

ARTIKELN HANDLAR OM