Skandiabanken avslöjar kundernas verkliga boränta

"I längden kan storbankerna aldrig stå emot behovet av mer transparens."

MIN EKONOMI

Bankernas officiella listräntor är missvisande. De allra flesta kunder förhandlar till sig rejäla rabatter.

Nu blir Skandiabanken först ut med att berätta hur mycket kunderna lyckas pruta, rapporterar SvD Näringsliv.

För den som ska förhandla om räntor på bolån är bankernas så kallade listräntor bara utgångspunkter för förhandlingen. Beroende på inkomst, lånets storlek och en del andra faktorer kan kunderna förhandla till sig rabatter. De faktiska räntorna kan i många fall skilja sig med över en halv procentenhet jämfört med listräntorna.

"Behov av transparens"

Men hur stora rabatter kunderna får har bankerna hållit för sig själva. Fram tills nu.

SvD Näringliv rapporterar att Skandiabanken, som första bank, berättar hur hög den genomsnittliga räntan är.

– I längden kan storbankerna aldrig stå emot behovet av mer transparens om de verkliga bolåneräntorna. Nu väljer Skandia att vara först med att berätta att rabatten hos oss i genomsnitt är 0,47 procent, säger Öyvind Thomassen, bankchef på Skandia, till tidningen.

Med snittrabatten på 0,47 procentenheter låg den genomsnittliga boräntan i Skandiabanken på 1,94 procent i augusti. Banken kommer att publicera information om räntenivån efter varje månadsskifte.

Fler kan följa efter

Finansinspektionen har länge kritiserat bankernas missvisande listräntor. Det är dock först nu som någonting faktiskt händer, enligt SvD Näringliv.

Öyvind Thomassen tror att flera kommer följa Skandiabanken i spåren.

– Jag uppmanar alla kunder att kräva en sådan här redovisning av sin bank. Andra banker har samma tekniska förutsättningar som Skandia att göra det här. Det är inte särskilt svårt för dem att ta fram, säger han till SvD Näringsliv.

ARTIKELN HANDLAR OM