Banker kommer snart att ta betalt för Swish

Kommer dra in miljoner när du tvingas betala

MIN EKONOMI

Med Swish kan du kostandsfritt föra över pengar till vänner och företag, oavsett vilken bank mottagaren har. Men snart kan det vara slut med det. Länsförsäkringar och Skandiabanken har redan bestämt när en avgift ska införas – och fler lär följa efter.

– Swish-överföringar kostar oss pengar, säger Jonas Collet, presschef på Skandiabanken.

Slå in mottagarens telefonnummer, ange belopp och skicka i väg pengarna. Mottagaren får överföringen direkt – även om denne inte har samma bank som du.

Betalningsappen Swish, som utvecklats av flera samverkande banker, har blivit populär. I nuläget har appen ungefär 1,6 miljoner användare. Det är gratis att föra över pengar med Swish, men i våras rapporterade Svenska Dagbladet att flera av storbankerna planerade att införa avgifter.

Det ledde till en kritikstorm som fick bankerna att backa från avgiftsplanerna.

Avgifter vid årsskiftet

Nu står dock två banker - Skandiabanken och Länsförsäkringar – i startgroparna för att inför ett avgiftspålägg för Swish-överföringar. Båda bankerna kommer att ta en avgift på en krona per överföring från årskiftet. Skandiabanken bjuder dock de kunder som har bankens "vardagspaket" på fem fria överföringar per månad. Länsförsäkringar ger å sin sida beskedet att beslutet att ta betalt kommer att "ses över" under hösten.

– Fem fria överföringar täcker vardagsbehovet för de flesta, och vi vill premiera dem som har oss som vardagsbank. Att vi tar betalt överhuvudtaget beror på att Swish-överföringar kostar oss pengar, och då är det rimligaste att de som använder tjänsten mycket, speciellt de som inte har sin vardagsekonomi i övrigt i Skandia, betalar för det, säger Jonas Collet, Skandiabankens presschef.

"Inget är bestämt"

De andra bankerna uppger att det tills vidare kommer att vara kostnadsfritt att använda Swish.

– Det är tills vidare kostnadsfritt för Danske Banks kunder att göra Swish-överföringar. Inget är bestämt om eller när en avgift ska införas inte eller hur stor en eventuell avgift ska bli, säger Bernd Schmitz, presschef på Danske Bank.

Men det lär inte dröja alltför länge innan fler följer i Skandiabanken och Länsförsäkringars fotspår. Swish är har stor potential att bli en riktig kassako för bankerna.

Om de 1,6 miljoner användarna gör fem överföringar var varje månad innebär det en potentiell intäkt på nära hundra miljoner kronor per år – med en avgift på en krona per transaktion.

Företag som använder Swish betalar redan en avgift. Storleken på denna varierar mellan de olika bankerna.

FAKTA

Så svarar bankerna om Swish-avgifter

Aftonbladet frågade bankerna som deltar i Swish-samarbet när de planerar att införa en avgift för Swish. Deras svar ser du nedan.

Aftonbladet frågade bankerna som deltar i Swish-samarbet när de planerar att införa en avgift för Swish. Deras svar ser du nedan.

Ragnar Roos, tillförordnad informationschef på Nordea:

"Swish kommer att vara fortsatt gratis för privatkunder tills vidare."

Carl Molinero, chef för digital affärsutveckling på Swedbank:

"Vi tog beslut i somras att det inte kostar något för privatpersoner att Swisha sinsemellan."

Katarina Yngvesson, kommunikatör på Länsförsäkringar:

"Vi planerar att ta betalt från den 1 januari 2015. Dock kommer vi se över det beslutet under hösten."

Claes Eliasson, PR-chef på SEB:

"Vi på SEB fortsätter tills vidare att erbjuda Swish utan kostnad."

Bernd Schmitz, presschef på Danske Bank:

"Det är tills vidare kostnadsfritt för Danske Banks kunder att göra Swish-överföringar. Inget är bestämt om eller när en avgift ska införas inte eller hur stor en eventuell avgift ska bli."

Jonas Collet, presschef på Skandiabanken:

"En avgift på 1 krona per överföring införs från den 1 januari 2015. Vardagskunder får fem fria överföringar per månad."

Andreas Narsell, marknadschef på Sparbanken Syd:

"Swish är kostnadsfritt för Sparbanken Syds kunder. Självklart kommer vi att bevaka hur resten av marknaden prissätter framöver."

Magnuss Månsson, marknadschef på Sparbanken Öresund:

"Vi har beslut att det inte kostar något för privatpersoner att Swisha sinsemellan. Vi kommer inte att införa någon avgift."

Johan Wallqvist, tillförordnad presschef på Handelsbanken:

"I Handelsbanken är tjänsten för betalningar via Swish avgiftsfri för privatpersoner."