Svårare för unga att köpa bostad

HSB: Bostadskrisen sprider sig ut i landet

Publicerad:
Uppdaterad:

HSB

Bostadskrisen har länge varit synonymt med storstäderna.

Nu har problemet spridit sig ut i landet, visar nya siffror från HSB.

– Resultatet är oroväckande, säger Anders Lago, förbundsordförande på HSB.

Den oro som Anders Lago känner har sitt ursprung i rapporten Stängda Dörrar, framtagen av Prognoscentret på uppdrag av HSB.

Möjligheten för unga vuxna att köpa bostad har försämrats dramatiskt de senaste tre åren, konstaterar HSB utifrån de nya siffrorna.

”Glappet har vuxit”

Inte bara i storstäderna, utan över hela Sverige.

– Glappet mellan bostadsmarknadens insiders, de som har kunnat göra bostadskarriär och bor relativt billigt, och bostadsmarknadens outsiders, ofta unga som får hoppa mellan dyra otrygga boenden, har vuxit de senaste tre åren, säger HSB:s förbundsordförande Anders Lago i ett pressmeddelande.

I samma andetag hävdar han att resultatet är ett kraftigt underbetyg till regeringens insatser för att lösa bostadskrisen.

Bostadskrisen sprider sig över landet.
Foto: TT Nyhetsbyrån
Bostadskrisen sprider sig över landet.

Studerat tre typer av hushåll

I rapporten undersöks möjligheterna att köpa bostadsrätt i 20 större kommuner för tre typhushåll: en hemmaboende 23-åring, ett 27-årigt par och en ensamstående 30-åring med barn.

Möjligheten att få banklån har förvärrats dramatiskt för två av typhushållen.

För 23-åringen är det nu omöjligt att klara bankernas kvar-att-leva-på-kalkyler i 12 av 20 större kommuner, jämfört med sex kommuner 2015. Den separerade 30-åringen med barn nekas lån i åtta av våra största kommuner, jämfört med tre kommuner 2015.

Det är bara för det 27-åriga paret som situationen inte har förvärrats.

– Nu ser vi vilka effekter en utebliven social bostadspolitik kombinerat med benhårda kreditkrav från regering och banker har fått. Stöd till bosparande och ändrat bolånetak i form av ett statligt startlån till unga för att underlätta deras inträde på bostadsmarknaden behövs snarast. De unga har inte råd med fler förlorade år i bostadspolitiken, säger Anders Lago.

Om de tre typhushållen

  • Anna 23 år
    Anna bor hemma hos sina föräldrar. Hon arbetar och tjänar som snittindividen i hennes ålder. Anna vill köpa en etta på 30 kvadratmeter.

  • Johan och Sara 27 år
    Johan arbetar och Sara studerar. De vill köpa en tvåa på 45 kvadratmeter. Johan har ett förhållandevis välbetalt jobb medan Sara tar studiemedel och jobbar extra. De har 60 000 kronor i sparat kapital.

  • Daniel 30 år med barn
    Daniel är ensamstående med ett barn i femårsåldern. Han har sålt en bostadsrätt, en trea på 60 kvadratmeter, som han ägde med tidigare sambon. Han vill nu köpa en tvåa på 45 kvadratmeter. Han arbetar och tjänar som snittindividen i hans ålder. Förutom pengar från bostadsförsäljningen har han 40 000 kronor sparat.

Källa: HSB

Publicerad:

LÄS VIDARE