Faktorn som kan pressa ner priserna på bostäder

Lista: Så mycket har bostadspriserna ändrats

Publicerad 2021-09-08

Efter en lugn avslutning på sommaren spås bostadsmarknaden ha kommit till ett vägskäl.

Utbudet av lägenheter har börjat växa.

– De närmaste 1–2 månaderna tror jag blir avgörande för vart marknaden är på väg, säger Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Stockholm.

Under augusti månad har ökningen av bostadsrättspriser puttrat på med en procent. Jämfört med för ett år sedan har priserna ökat med tio procent.

Villapriserna rörde sig inte under augusti, men ligger 16 procent över fjolårets priser under samma period, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

– Bostadsmarknaden är fortfarande stabil med många sålda bostäder och priser som stabiliserats på en nivå nära toppen, säger mäklarfirman Erik Olssons informationschef Johan Nordenfelt i en kommentar.

Nedbrutet på de tre största regionerna är det centrala Stockholm och Göteborg som stått för ökningen av bostadsrättspriserna.

Gällande villapriserna är det bara i Storstockholm som de har sjunkit något, medan de i de två andra storstadsregionerna förblivit oförändrade.

Bostadsrättspriserna har ökat med en procent under augusti.
Bostadsrättspriserna har ökat med en procent under augusti.

Avgörande tid för marknaden

Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Stockholm, säger i en kommentar att marknaden fortfarande är het med många förhandsköp. Men ett trendbrott är att utbudet av bostäder i Stockholm stiger. Marknaden står vid ett vägskäl, hävdar han.

– De närmaste 1–2 månaderna tror jag blir avgörande för vart marknaden är på väg. Om inte nu så kommer köparna att prövas längre fram när räntorna börjar stiga.

Fredrik Kullman på Bjurfors Stockholm.
Fredrik Kullman på Bjurfors Stockholm.

Bakom det stigande utbudet kan pandemin ha spelat roll, hävdar Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Många som gått i flyttankar under pandemin passar på att sälja sin bostad nu, för att dra nytta av den stora prisuppgången som varit. Om antalet bostäder som läggs ut till försäljning ökar kraftigt kan det dock leda till att priserna sjunker på vissa platser, säger han i en kommentar.

Lista: Så mycket har villapriserna ökat

1 mån3 mån12 månMedelpris
Riket± 0%+ 2%+ 16%3 776 000
Storstockholm- 1%± 0%+ 18%6 903 000
Storgöteborg± 0%+ 2%+ 17%5 568 000
Stormalmö± 0%+ 2%+ 22%5 289 000

Lista: Så mycket har bostadsrättspriserna ökat

1 mån3 mån12 månMedelpris (kr/kvm)
Riket+ 1%+ 1%+ 10%44 659
Centrala Stockholm+ 1%+ 1%+ 12%106 232
Centrala Göteborg+ 1%+ 2%+ 8%70 063
Centrala Malmö± 0%- 2%+ 13%38 478

LÄS VIDARE

Bostad

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu