Bostadspriserna på nya rekordnivåer – men snart kan det vända
Publicerad 2021-10-21
Bostadspriserna är fortfarande uppe på svindlande höjder och i september slogs nya rekord.
Men nu kan kurvan vara nära att slå i taket.
– Med de här priserna börjar det nog kännas för allt fler människor, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.
September blev ännu en månad med rekordhöga bostadspriser enligt analysföretaget Valueguards prisindex för bostäder.
– Låga räntor, en positiv utveckling av ekonomin och fortsatt hemarbete några dagar i veckan bäddar för att den här historiska prisuppgången får en mjuklandning, säger Fredrik Kullman, vd på mäklarbyrån Bjurfors Stockholm, i ett pressmeddelande.
Sammantaget steg den svenska bostadsmarknaden med 0,3 procent i september. Priserna på bostadsrätter steg med 0,6 procent medan villapriserna gick upp 0,1 procent.
Kan vara på väg att plana ut
Men även om priserna fortfarande är höga kan septembersiffrorna vara en indikation på att den extrema prisutvecklingen är på väg på att avta, enligt boendeekonomen Claudia Wörmann.
– Det börjar backa lite, det har planat ut och är inte lika stark prisutveckling. Det är rätt höga priser nu och för att ha råd att efterfråga en större bostad behöver du något att sälja, säger hon.
Utmaning att få säljare och köpare att enas
Claudia Wörmann påpekar att det är svårt att dra slutsatser utifrån en enskild månad, men hävdar att det kan komma att uppstå en obalans mellan köpare och säljare vilket kan påverka marknaden.
– Man kan i nuläget nästan säga att priserna har stått stilla. Men vi kan stå inför en utmaning att få köpare och säljare att enas. I en uppåtgående marknad där priserna stiger snabbt är det som säljare lätt att anpassa sig medan köparna motvilligt följer med.
– Om det här fortsätter kan köparna tro att priserna har planat ut medan säljarna har vant sig vid en stigande marknad och förväntar sig ett visst pris.
Det kan få priserna att sjunka
Ett prisras på bostadsmarknaden verkar dock inte vara nära förestående.
– Nej, jag skulle inte tro det. Men i små variationer väldigt lokalt skulle det kunna bli billigare om det plötsligt skulle komma ut väldigt mycket bostäder till salu.
Det enda som kan få priserna att gå ned ordentligt är ränteläget, enligt Claudia Wörmann.
– Det finns olika faktorer som påverkar och den stora faktorn är räntan. När räntan tickar upp och det blir dyrare att låna pengar brukar priserna falla. I våra egna prognoser höjer Riksbanken räntan nästa gång i november 2023.
Det ska du tänka på som köpare
Den som går i köptankar uppmanas av Claudia Wörmann att hålla noggrann koll på prisutvecklingen i sitt område.
– Det är viktigt som köpare att hålla koll på marknaden. Titta på priserna i närområdet och håll koll på vad bostäderna säljs för. Det är viktigt att säljarna inte förväntar sig att deras bostad ska gå för flera miljoner över marknadspriset.