Experten om oron på bostadsmarknaden

Av: 

David Peterson

Bolån

Är du orolig över hur bostadsmarknaden förändrats i coronavirusets spår? Eller planerar du att köpa eller sälja bostad snart?

Här svarade SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann på läsarnas frågor.

ANNONS

100 % förnybar el till inköpspris i 9 månader

Extern länk från Skellefteå Kraft

Beställ här

Är du orolig över hur bostadsmarknaden utvecklas i krisen? Ställ din fråga till boendeekonomen Claudia Wörmann här.

Skriv inlägg
 • Claudia Wörmann

  Hej och tack för alla era frågor! Jag hann tyvärr inte svara på allihopa. Här är några avslutande tankar från mig. 

  Bostadsmarknaden styrs inte bara av omvärldsfaktorer utan vi byter bostad på grund av nya familjeförhållanden, oavsett coronaviruset. Vi får helt enkelt hjälpas åt och hoppas att det här snart vänder. 

 • Vi pratar mycket om köpläge, men hur ser det ut att sälja??

  Jens

  ​Hej Jens! Det ser ganska bra ut. Mäklare vittnar om att det fortfarande sker affärer och min analys är att de som är ute och handlar nu har ganska gott självförtroende. Vad jag menar med det är att de har ekonomin tryggad och kanske sålt en bostad med vinst. Det finns ganska goda chanser att få till en försäljning.

  Claudia Wörmann
 • Delar ni rapporten som SEB släppte om att priserna ska ner ca 15%

  Calle

  Hej Calle! Jag står väldigt ödmjuk inför uppgiften att med exakthet se hur priserna kommer att förändras. Det handlar om ett virus som vi inte vet effekterna av och inte heller vilka de ekonomiska konsekvenserna kommer bli av försöken att stoppa smittspridningen. Hur lång tid det tar påverkar hur stora konsekvenserna blir. Därför känner jag mig väldigt osäker. 

  Claudia Wörmann
 • Sälja först och köpa sedan. Känns som man kan hamna i en väldigt svår situation och bli ”tvungen” att köpa något i ren panik. Hur hanterar man detta?

  Anders

  Hej Anders! Ja, så kan ske. Men att göra det i ordningen att köpa först och sälja sen innebär egentligen en större risk. Om du köper någonting och det börjar närma sig tillträde och du inte fått sålt din nuvarande bostad kan du plötsligt stå med dubbla boendekostnader en tid. Fördelen med att sälja först och köpa sen är att även om du inte hittar ditt nya boende kanske du kan lösa det med en temporär bostad under en tid. 

  Claudia Wörmann
 • Hej bästa tips för första gångs köpare. Hur ska man tänka över en hög månads avgift.

  ????

  Hej! Försök att hitta förklaringen till månadsavgiften. Den kan ligga i att föreningen nyligen gjort större renoveringar. Tycker du att det är svårt så kan du ta hjälp av någon som kan läsa årsredovisningarna. 

  Claudia Wörmann
Publisert:

LÄS VIDARE

Experterna: Så har vi gjort med våra bolån

ÄMNEN I ARTIKELN

Bolån

Bostadsmarknad

Claudia Wörmann

Coronaviruset

Bostadspriser