Så går det till att köpa hus utomlands

Grekland, Spanien, Portugal, Italien, Frankrike och Malta – så köper du hus i svenskarnas favoritländer

Av: 

Gustaf Larsson

Mäklaren Iris Salini avslöjar knepen för ett lyckat husköp i Grekland.
Mäklaren Iris Salini avslöjar knepen för ett lyckat husköp i Grekland.

Bostadsmarknad

För många är det en fjärran dröm att lämna Sverige för ett liv på varmare breddgrader. Men hur gör man om man vill ta tanke till handling och faktiskt köpa det där huset? Så här säger mäklaren.

Under stora delar av 2000-talet har Grekland varit drabbad av en finanskris. Men sedan sommaren 2018, efter massiva krispaket, pekar trenden nu uppåt igen. Den ekonomiska instabiliteten är inte över, men landet står åter på egna ben. 

Det syns även på bostadsmarknaden, konstaterar Iris Salani, fastighetsmäklare i landet.

– Nu har det börjat gå upp igen. Det var krisigt här i några år, mycket gick ner. Nu börjar det gå upp igen men inte alls så som det var före krisen, säger hon.

”Ha nära till storstad eller stor ö”

Iris Salani, som jobbar på uppdrag av Södermäklarna, vägleder svenska intressenter till husköp i Grekland. Enligt henne börjar fler svenska köpare leta sig till platser som Halkidiki och Peloponnesos, förutom tidigare populära Aten, Kreta och Rhodos. 

– Jag kan ge rådet att man inte bör vara inspärrad på en ö. Se till att ha nära till en storstad eller större ö med sjukhus och annan service om man ska köpa ett permanent boende. Det kan ofta vara krångligt att ta sig till och från en ö här. 

Vad är viktigt att tänka på inför köpet?

– Man ska tänka på att byråkratin är krånglig fortfarande. Man bör ha hjälp av någon som kan svenska. Någon som tar en i handen och som kan allting. Det är många smågrejer som någon måste kontrollera åt en, annars måste man på egen hand anlita en advokat och separat ingenjör.

Iris Salani, fastighetsmäklare bosatt i Grekland.

Måste låna via svensk bank

Kan man gå via grekiska banker för att finansiera köpet?

– Tyvärr kan man inte låna via grekiska banken när man är utländsk just nu. Det många av mina kunder gör är att de belånar sitt hus i Sverige och sedan köper. De håller på att kolla på det här nu och de kommer att ändras, men ännu är vi inte där. 

Hur fungerar det att hyra?

– Många hyr året om, även om man bara är här på sommaren, eftersom att det lönar sig. Det är färre regler här än i Sverige, så att hyra i andra hand är lättare här. 

Så köper du hus i andra Europeiska länder 

Spanien

 • Mäklaren hjälper till med visningar, handpenning och handpenningavtal, medan affären avslutas hos en jurist. Men hos flera svenska mäklarfirmor hjälper de till under hela köpprocessen. 
 • Det är vanligt att finansiera sitt köp genom en bank i Spanien, där man kan få låna upp till 70 procent av grundpriset.

Portugal

 • I Portugal behöver du en fastighetsmäklare, gärna med god lokalkännedom och med mäklarlicens i Portugal, enligt Portugalmäklarna. Byråkratin kring en fastighetsaffär är, enligt dem, tyngre vilket gör att flera parter måste vara inblandade, som en notarie och en advokat.
 • Här är det vanligt att säljaren tecknar avtal med flera mäklarfirmor, vilket gör att priset kan variera beroende på sajt. När säljare och köpare har förhandlat pris anlitas en advokat, för att sedan avslutas hos Notarius Publicus (notarie). 
 • Som köpare ansvarar du, och inte mäklaren, för att noggrant undersöka bostaden innan du skriver på köpekontraktet. 

Italien

 • Precis som i Portugal är det vanligt att säljaren anlitar fler än en mäklarbyrå, vilket kan göra att priserna varierar.
 • I första steget betalar man en handpenning för huset eller lägenheten och skriver ett första kontrakt. Därefter skrivs ett köpekontraktet hos en notarie. I summan köparen betalar ingår kontroll av tidigare ägarförhållanden, enligt sajten Italienspecialisten. 

Frankrike

 • Det som skiljer den franska köpprocessen från den svenska är systemet med utsedda notarier. Enligt sajten Francebostad förlänger notariens medverkan processen, men gör det hela betryggande för köparen.
 • Du kan gå via en svensk och fransk bank, och budet läggs vanligtvis under utgångspriset. Handpenningen är normalt 10 procent av köpeskillingen, enligt Bjurfors. 

Malta

 • I Malta budar man, likt flera andra Europeiska länder, under utgångspriset. 
 • När förhandlingarna om priset är avklarade mellan köpare och säljare ska ett preliminärt köpeavtal skrivas. Avtalet skrivs av en statligt utsedd notarie.
 • Köpeavtalet binder dig och säljaren att genomföra köpet under de förutsättningar som gjorts gällande. I avtalet regleras bland annat köpeskilling, handpenning och datum för slutlig slutlig kontraktsskrivning, enligt sajten Maltabostäder. 

PODD: Därför är svenska kronan rekordsvag

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om krisen för den svenska kronan, och vad det kan innebära för din privatekonomni.

ANNONS

Få bättre sparränta när inflationen stiger! Byt sparkonto med högre ränta helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför nu

Lyssna  iPhone  Acast  Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Flytta till Spanien och ta med dig jobbet

ÄMNEN I ARTIKELN

Bostadsmarknad

Grekland

Frankrike

Spanien

Fastighetsmäklare

Italien

Portugal