Ska jag köra amorteringsfritt nu?

Sparekonomen Christina Sahlberg svarar på läsarnas frågor

Är det bra att ha amorteringsfritt nu?
Är det bra att ha amorteringsfritt nu?

Bör jag passa på nu och köra amorteringsfritt på mitt bolån och använda pengarna för att betala av andra lån med högre ränta?

Hej!

Ja, det tycker jag är en mycket smart idé. Du kan ansöka om amorteringsfritt på ditt bolån fram till och med juni 2021 och ta dessa pengar och betala av t ex ett privatlån. I och med att räntan är betydligt högre på privatlån (runt 4-15 %) än på bolån (1,5-2 %) så kommer detta göra att du sparar pengar, genom att du minskar din räntekostnad. Du får en lägre summa att betala i ränta på på ditt privatlån, och under en kortare tid. Visserligen så kommer inte ditt bolån att minska men där har du ju en lägre ränta. Om du saknar en buffert skulle också kunna vara en anledning för dig att ansöka om amorteringsfritt under en period.

Passa även på att se över ditt bolån. Titta på bankernas genomsnittsräntor så ser du vad nya kunder har fått för ränta hos olika banker. Vill din bank inte ge dig någon bra rabatt kontakta några fler banker och be om ett ränteförslag. Byt bank om du kan sänka räntan. Får du ner räntan från 2 procent till 1,5 procent så sparar du 3 500 kronor per miljon du lånar. Per år.

Publisert:

LÄS VIDARE