Så ska du tänka när du köper bostad

Bostadspriserna går upp – och lågkonjunktur hotar

Av: 

Klas Widestrand

Bostadspriser

Bostadspriserna går uppåt på vissa håll i landet.

Samtidigt kommer allt fler oroande tecken på att vi är på väg in i en lågkonjunktur.

Hur ska man tänka kring alla blandade signaler om man samtidigt planerar att köpa sin första bostad?

Aftonbladet har talat med två experter som reder ut frågetecknen.

Priset på bostadsrätter ökade något i Stockholm och Göteborg i oktober, visar nya siffror från Valueguard.

Sett över hela landet minskade priserna visserligen med 0,1 procent.

Men under de senaste 12 månaderna har det skett en generell prisuppgång på 3,5 procent.

Samtidigt slog Konjunkturinstitutet i oktober fast att högkonjunkturen är över och många spår att vi snart kan vänta oss sämre ekonomiska tider.

Statistik av den här sorten är med största sannolikhet tillräcklig för att göra vem som helst aningen fundersam.

”Påverkas inte drastiskt”

Om man dessutom står inför att köpa sin första bostad känns det säkert ännu mer angeläget att få koll på all siffror och alla de prognoser som ständigt sköljer över en.

Det finns dock vissa grundläggande tips och råd som man kan hålla i bakhuvudet för att få bättre överblick på sin situation.

– Så länge det finns fler bostadsköpare än lägenheter till salu i olika segment så kommer ju inte bostadspriserna att påverkas drastiskt av en lågkonjunktur om den inte blir väldigt långdragen och arbetslösheten stiger kraftigt. Och det finns ju ännu inte i korten, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Om man räknar med att bo en längre tid i den bostad man köper minskar dessutom de negativa kortsiktiga effekterna, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

– Det är av precis sådana här anledningar som man ska ha lite tidsperspektiv när man väl köper lägenhet, för det bästa är ju om man kan bo kvar under en period med lågkonjunktur. Räkna efter på ett värsta scenario så att du kan bo kvar även om du blir av med jobbet. Har du en buffert eller en inkomstförsäkring behöver du inte bli så påverkad av bostadspriserna tillfälligt går ner.

Vidga vyerna

För att hitta en bostad som matchar ens ekonomiska förhållanden kan det vara bra att inte låsa fast sig vid ett allför snävt område, anser Ingela Gabrielsson.

– Man måste titta noga på vad man har råd med och titta även på sådana områden som man kanske inte hade tänkt sig först. Sedan får man fundera på vad som skulle fungera rent praktiskt, med avstånd till jobb och kommunikationer.

Men hon vill på samma gång varna för att lägga allt krut på att försöka göra ett klipp, även om priserna skulle börja sjunka.

– Man ska inte tro att man kan göra ett klipp genom att köpa vid ett visst tillfälle och sedan räkna in en värdestegring. Det är väldigt svårt att hitta rätt tajming och i värsta fall kan det i stället bli så att man istället tajmar fel och göra en dålig affär, säger Ingela Gabrielsson.

Inte heller Emma Persson vill rekommendera att vänta ut marknaden med förhoppningen om att kunna göra en lukrativ lägenhetsaffär.

– Vi alla hade ju förstås önskat att man kunde köpa när priset är som lägst för att sedan se hur bostaden bara ökar i pris. Men utmaningarna med att hitta ett klipp av den sorten är, precis som på alla finansiella marknader, att man aldrig kan veta exakt när det ögonblicket inträffar.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS

Du är värd en bra boränta! Jämför bolån och hitta den bästa räntan för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bostadspriser

Bostadsmarknad

Privatekonomi

Konjunkturinstitutet

Valueguard

Ingela Gabrielsson

Emma Persson