Allt du behöver veta inför flytten
Uppdaterad 2020-03-30 | Publicerad 2020-02-28
Bredband: Check.
Adressändring: Check.
Homestyling: Vad är det?
Här är allt du behöver veta inför flytten.
Vilka försäkringar har du?
Se till att din nya hemförsäkring börjar gälla samma dag som du flyttar in. Fixa den på en gång, för skulle du drabbas av inbrott, brand eller något annat – får du noll i ersättning utan den.
Hemförsäkringen består av flera olika delar
- egendomsskydd
- reseskydd
- ansvarsskydd
- rättsskydd och
- överfallsskydd
Du kan jämföra hemförsäkringar på Konsumenternas hemsida.
Har du gjort en flyttanmälan?
Nästa steg är att göra en flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokföringsadress.
Gör din anmälan innan du flyttar eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till samtliga myndigheter och även till många företag.
Du kan eftersända din post i 12 månader till din nya adress, och på det här sättet försäkra dig om att alla brev och fakturor når dig. Eftersändningen kostar en slant och görs hos Adressändring.
Har du kopplat på bredband?
Viktigt att tänka på är att bredbandet kan anslutas på olika sätt, till exempel via telefonnätet, kabel-tv eller fibernätet. Dessutom finns det många olika operatörer som kan leverera själva abonnemanget.
Innan du väljer vilket bredband som passar dig bäst kan du jämföra de olika alternativen här.
Vilket elavtal ska du välja?
Att sätta sig ner och fixa ett nytt elavtal är ingen skrattfest. Men, som vi har tagit upp i ”Elskolan”, kan det vara skillnad på tusenlappar.
Den stora frågan man måste ställa sig själv är huruvida ens elavtal ska vara rörligt eller fast pris.
– Ett rörligt elpris kan blir dyrt, men lika väl billigt. Priset varierar och följer elbörsens utveckling. Har du ett fast pris vet du att det kommer att kosta, då slipper du oroa dig för prisuppgångar, har Madeleine Hermansson, konsumentkontakt på Energimarknadsinspektionen, tidigare sagt.
För bostadsrätter kan elavtalet redan ingå. Om de inte gör det väljer du själv vilket elhandelsbolag du ska köpa elen från, och det är även upp till dig att välja vilken typ av abonnemang du ska ha.
Tänk på det här:
- Det är bara den person som ingått elnätsavtalet som kan ingå ett elhandelsavtal.
- Om du ingår avtal på distans eller utanför affärslokal har du ångerrätt i 14 dagar. Om elhandelsföretaget tillämpar de allmänna avtalsvillkoren börjar ångerfristen löpa först den dag konsumenten får en bekräftelse på avtalet med information om ångerrätten.
- Du ska få information om elavtalet innan avtalet ingås eller bekräftas. Informationen ska inkludera bland annat uppgifter om pris, startdatum, uppsägningstid och vad som gäller vid förlängning av avtalet.
Finns det avtal för vatten och sophämtning?
Vissa avtal skiljer sig om beroende på om du ska flytta till hyresrätt, bostadsrätt eller hus.
Ska du flytta till hus kan du ha ansvar för hushållets avfall och kan behöva ordna med avtal med kommunen för hur dina sopor ska hanteras.
Om du flyttar in i ett hus kan du också behöva teckna ett avtal för vatten och avlopp. Eftersom det är olika på olika platser är det bäst att du hör med mäklaren och fråga dina grannar innan du tecknar något.
Behöver du fast telefoni?
Valmöjligheterna är många när det gäller fast telefoni. Vilken typ av telefoni du kan välja beror på vilka möjligheter det finns där du bor.
Du kan ha fast telefoni genom telefonnätet eller genom din bredbandsanslutning. Olika operatörer erbjuder olika abonnemang till olika priser. Hos exempelvis Telekområdgivarna kan du få opartisk och kostnadsfri konsumentrådgivning om de olika alternativen.
Rensa bland saker
Att flyttpacka är kanske det tråkigaste och mest tidskrävande i hela flytten. Men det finns vissa knep som gör det betydligt smidigare.
- Det bästa knepet är att rensa i din bostad innan du börjar. Var hård och gör dig av med alla onödiga prylar – det kommer kännas som en lättnad.
- Allt som fortfarande är helt kan du ge bort till välgörenhetsorganisationer eller second hand-butiker. Vissa butiker kommer själva och hämtar upp grejerna om du kontaktar dem.
- Andra saker kan du också enkelt sälja på exempelvis Blocket, Tradera eller Schpock.
- Det finns även grupper på Facebook där du kan skänka möbler och annat mot avhämtning.
Anlita flyttfirma?
Behöver du flytthjälp men kompisarna kommer med undanflykter?
Då kan du anlita en flyttfirma. Det här behöver du tänka på:
- Hör av dig till olika flyttfirmor gärna en hel månad innan flytten och be om offerter. Detta kommer spara dig pengar och det kommer också göra att du kan lägga tid och energi på själva flyttpackningen.
- Var varsam med vem du anlitar, välj en seriös firma!
Spara tid med flyttstädning?
För flyttstäd gäller samma sak – en firma kan spara dig både tid och energi.
Att få hjälp med flyttstädning i en lägenhet på 50–70 kvadratmeter kostar omkring 2 000 kronor efter rutavdrag. Här kan du läsa allt om vad som gäller rut- och rotavdragen.
För större bostadsytor beräknas priset oftast med 25–40 kronor per kvadratmeter. Men priserna skiljer sig från olika företag, så gör research innan du anlitar någon.
Homestyling kan höja värdet
När du ska sälja din gamla bostad kan det vara bra att styla ditt hem, eftersom det kan höja värdet på bostaden.
Anna Wallin arbetar som homestyling-expert och är grundare av företaget Homesthlm. I en tidigare artikel i Aftonbladet ger hon hennes fem bästa tips för ett ultimat stylat hem:
- Snygga upp. För mycket saker på en visning kan ge ett rörigt intryck. Försök att minimera antalet möbler och prylar utan att se alltför tomt ut. Måla över eventuella avskavningar, spika fast lister och se till att bostaden är ordentligt städad.
- Var neutral. På en visning är det viktigt att så många som möjligt ska kunna känna sig hemma i din bostad. Alla har vi olika stilar och inredningsfavoriter. Därför är det bra att ge en neutral känsla. Använd exempelvis vitt, grått, svart och beigt framför mer gälla färger.
- Lys upp på rätt ställen. Genom många och svagare lampor får bostaden ett mysigare intryck utan att kännas murrigt. I sovrum och vardagsrum kan belysningen vara svagare än i exempelvis kök och hall.
- Tänk på första intrycket. I hallen kan det vara bra att lägga lite extra krut. Tänd några, ljus och ställ fram gröna växter om det passar. Med en välkomnande hall får visningsbesökaren en bra första känsla som personen tar med sig in i resten av bostaden.
- Glöm bullar och paprikor. Det är hög tid att avliva myten om att kanelbullsdoft eller badkaret fullt av paprikor skulle få spekulanterna att lägga ett extra bud på din bostad. Var dock vaksam på andra lukter. Vädra ut och se till att städa kyl, frys och andra förvaringsutrymmen – dessa kommer garanterat att öppnas under visningen.