Se över din försäkring inför sommaren

Uppdaterad 2024-04-18 | Publicerad 2023-10-11

Artikeln innehåller annonslänkar

Våren är kommen och med den även många bilresor. Tänk på att se över din bilförsäkring innan dess, ifall olyckan skulle vara framme.

Nedan listar vi vad du bör tänka på!

De flesta vet att man behöver en försäkring när man kör bil, men har du koll på vilken typ av försäkring som passar dig, din bil och ditt körmönster? Det är inte helt lätt att hålla koll på, men nedan finner du information som kan ge dig ett hum om vad du behöver för just din livssituation.

ANNONS

Hel-, halv- eller trafikförsäkring?

Trafikförsäkring
Alla körbara bilar ska, enligt lag, ha en trafikförsäkring. Trafikförsäkringen ingår i alla typer av bilförsäkringar och ersätter personskador och sakskador som du orsakat med din bil.

Vill du dock ha ersättning på skadorna på din egen bil behöver du teckna en hel- eller halvförsäkring.

Halvförsäkring
Med en halvförsäkring ingår, utöver trafikförsäkringen, oftast även allrisk-, stöld-, brand-, glas-, maskin-, räddnings- och rättsskyddsförsäkring. Läs igenom villkoren innan du tecknar din försäkring för att se vad som ingår.

Om du har en nyare bil där en såkallad vagnskadegaranti ingår behöver du enbart teckna en halvförsäkring. Leasingbilar behöver oftast endast en halvförsäkring – men här är det bra att kontrollera med ditt leasingbolag.

Helförsäkring
Med en helförsäkring ingår trafikförsäkring, halvförsäkring och en vagnskadeförsäkring. Vagnskadeförsäkringen ger ett mer omfattande skydd vid till exempel bilolyckor eller om ett träd skulle falla över din bil.

Innan du väljer att teckna en försäkring kan det vara klokt att fundera på vad som är viktigt för dig, var du bor och hur ofta du använder din bil. Exempelvis kan det vara klokt att teckna en försäkring som täcker viltkrockar om du bor på landet.

Låg självrisk eller låg premie?

När du tecknar en helförsäkring kan du själv välja vilken nivå du vill ha på självrisken. Det här ger dig friheten att själv bestämma hur du vill lägga upp det baserat på din livssituation.

Om du väljer en hög självrisk får du en lägre premie. En bilförsäkring med en låg självrisk ger en högre premie. Fundera över vilka som använder bilen, till vad den används och vart du bor och se vad som kan passa dig. Har du exempelvis en ovan, ny förare som använder bilen? Då kanske du vill ha en lägre självrisk men högre premie.

ANNONS

Publisert: