CSN: Allt du behöver veta för att få studiemedel

Ansökan, fribelopp och ränta – detta gäller för att få studielån från CSN

Av: 

Ronja Mårtensson

Josefin Westin

Det här gäller för att få studielån av CSN.
Det här gäller för att få studielån av CSN.

Studielån

Ska du studera på högskola, universitet eller yrkeshögskola?
Då har du rätt till studielån av CSN.
Här är allt du måste tänka på för att få studielån från CSN.

Alla som är under 57 år och har blivit antagen till studier på högskola, universitet eller yrkeshögskola har rätt till studiemedel, alltså både bidrag och lån från CSN.

Men även du som ska studera på grundskole- och gymnasienivå, men via komvux och folkhögskola, kan ansöka om studiemedel från hösten det året du fyller 20.

Krav för att få studiemedel

  • Utbildningen måste ge rätt till studiemedel.
  • Du måste registrera dig på de kurser som du börjar. När terminen är slut ska du ha registrerat dig för lika många antal veckor och poäng som det stod i ditt beslut om att få studiemedel.
  • Du måste studera på minst halvtid under minst tre veckor.
  • Du måste vara under 57 år. Från och med den 1 januari 2022 höjs åldersgränsen till 60 år.
  • Du kan inte ha studiemedel samtidigt som du får andra ersättningar, exempelvis korttidsbidrag, aktivitetsstöd, sjukersättning och så vidare.
  • Försörjningsstöd, bostadsbidrag och barnbidrag påverkar däremot inte rätten till studiemedel.
  • Om du studerat tidigare måste du ha klarat studierna.
  • Du får inte ha obetalda lån eller återkrav från CSN för att få nya studiemedel.

Så ansöker du

Ansökan görs genom att logga in på CSN:s hemsida med hjälp av mobilt Bank-id eller annan e-legitimation. Där berättar du vad och var du ska studera och i vilken omfattning. När du sedan börjar studera behöver du skicka i en studieförsäkran samt meddela till vilket kontonummer du vill få utbetalningarna.

Så mycket får du låna

Studiemedlet höjs om vartannat. Under 2021 kan man få 10 928 kronor i månaden, vilket är en höjning med cirka 70 kronor från 2020.

Om du har vårdnaden om barn får du dessutom ett tilläggsbidrag.

Året du fyller 25 har du också rätt till ett tilläggslån. Men du måste ha arbetat och tjänat minst 197 540 kronor under inkomståret 2020.

Du kan även få merkostnadslån för studier i Sverige. Det kan vara för dubbel bosättning eller att du behöver pendla till skolan.

Så mycket får du jobba

Vid sidan av dina studier har du rätt att jobba och ändå få studiemedel men bara upp till ett viss belopp. Under 2021 kan du dock tjäna hur mycket som helst och ändå få studiemedel på grund av pandemin.

Reglerna gäller fram till årsskiftet. Efter det återinförs fribeloppet igen som vanligen ligger på ungefär 90 000 kronor per kalenderhalvår om man studerar på heltid under 20 veckor. Läser man på deltid är fribeloppet högre.

Fribeloppet beräknas för ett kalenderhalvår, januari-juni eller juli-december. CSN räknar fribeloppet halvårsvis och på det läggs semesterersättningen in på lönen. Vad beloppet landar på för första terminen 2022 är oklart än så länge.

Tjänar du mer än fribeloppet och får för hög inkomst på sidan av studiemedlet blir du återbetalningsskyldig. Återbetalningen brukar ske med omedelbar verkan.

Får jag plugga utomlands och få CSN?

Du har rätt till studiemedel om du pluggar utomlands och motsvarande utbildning i Sverige ger rätt till stöd. Regelverket ser olika ut om du studerar inom EU/EES-länder och Schweiz, eller om du pluggar utanför de regionerna – som till exempel USA.

På CSN:s hemsida kan du själv räkna ut om du får lån och även hur mycket.

Studiemedlet du får är det samma som i Sverige, men du kan få ett extra lån ett så kallat merkostnadslån. Det ligger 2021 på 2 380 kronor. Dessutom kan du få lån för undervisningsavgift, resa och försäkring om du studerar utomlands.

Då betalas studiemedlet ut

Den första betalningen för terminen får du i samband med att du börjar studera. Sedan betalas studiemedlet ut den 25:e i förskott för varje månad som du studerar. Infaller det på en helgdag får du pengarna sista vardagen före helgen.

Vad händer om jag blir sjuk?

Du om blir sjuk och inte kan studera är det viktigt att sjukanmäla dig hos Försäkringskassan. Då kan du få behålla studiemedlet under tiden du är sjuk och CSN kan ta hänsyn till att du varit sjuk när studieresultatet prövas.

Veckorna du varit sjuk räknas då inte heller som använda.

Om du däremot måste avbryta dina studier eller läser mindre än vad du planerat anmäler du det till CSN.

Betala tillbaka studielånet

Lånet har låg ränta och kräver ingen säkerhet och du får betala tillbaka under lång tid. Räntan är på 0,05 procent 2021.

Om det är första gången som du tagit studielån börjar du betala tillbaka lånet tidigast sex månader efter att du senast hade studiemedel.

Om du studerat tidigare och börjat studera igen börjar du betala tillbaka studielånet direkt du slutat ta studiemedel.

ANNONS

Jämför elavtal och hitta det bästa för just dig!

Extern länk från Compricer

Läs mer

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Lån

/

Studielån

LÄS VIDARE

Viktiga datum för skatteåterbäring

ÄMNEN I ARTIKELN

Studielån

Privatekonomi

Skola & utbildning

CSN, Centrala studiestödsnämnden