Säkrare sms-lån

Uppdaterad 2019-12-12 | Publicerad 2014-03-07

Det ska bli tryggare för alla som måste ta ett snabblån.

Regeringen föreslår en skärpning av lagen så att Finansinspektionen får rätt att pröva företagen.

I dag vet ingen ens hur många företag som ägnar sig åt att ge snabblån.

Konsumentverket och Kronofogdemyndigheten bedömer att det finns 22 aktiva snabblåneföretag. Men siffran är osäker. Många använder flera webbplatser under olika namn.

Enligt Finansdepartementets proposition är det också svårt att veta hur stora belopp som lånas ut varje år. Kronofogdemyndigheten uppskattar det till 200 miljoner år 2012 för de tio största lånebolagen.

Med den nya lagen ska det bli ändring på detta.

– Snabblåneföretagen är ett stort problem som vi tryckt på om en längre tid. De här företagen står inte under tillsyn och det finns inga regler för dem att följa, säger Malin Omberg, blivande chef för Konsumentskydd på Finansinspektionen.

I dag behöver den här typen av företag bara anmäla sig till Finansinspektionen, som inte kan ingripa mot dem. Den nya lagen kräver istället tillstånd. Skillnaden är stor.

– Vi kommer att få en bättre kontroll. Företagen ska rapportera löpande till oss och vi kan granska dem på ett helt annat sätt, säger Malin Omberg.

Dessutom kommer Finansinspektionen kontrollera att ägarna och ledningen i företaget är lämpliga.

– Detta kommer att vara en viktig hygienfaktor, säger Malin Omberg.

Den viktigaste förändringen är att Finansinspektionen kan ingripa mot företagen om de inte sköter sig och som en yttersta åtgärd dra in deras tillstånd.

– Det här stärker konsumentskyddet och vi är glada att de här företagen nu kommer under vår tillsyn, säger Malin Omberg.

Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 juli.

LÄS VIDARE

Lån

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Ämnen i artikeln