Expert: Ovanligt med så stora blancolån

Av: 

Gustaf Tronarp

Privatekonomi

Att banker beviljar blancolån på miljontals kronor utan säkerhet är extremt ovanligt, enligt juristen Ulf Rydstedt på Konsumenternas bank- och finansbyrå.
- Jag har aldrig hört talas om något liknande

Foto: Ulf Rydstedt, Konsumenternas bank- och finansbyrå.

Blancolån innebär större risker för banken jämfört med bostadslån, eller andra krediter med en säkerhet i grunden. Därför är räntorna vanligen högre, och lånebeloppen mindre.

Ulf Rydstedt är jurist på Konsumenternas bank- och finansbyrå. Han beskriver blancolånet som Maria fått som mycket ovanligt.

– Det verkar inte affärsmässigt från bankens sida. Vid en kreditgivning borde man ha räknat med att räntan kan gå upp, säger han.

Svågerrelationer ovanliga

Maria hävdar att den nära relationen som hennes pappa hade med en tidigare chef på banken var avgörande för att lånet beviljades.

Att vänskapsband påverkar långivning är mycket sällsynt, enligt Ulf Rydstedt.

– Bankerna driver en verksamhet som ska vara sund. Normalt sett förekommer det inte svågerrelationer. Men när det gör det så upptäcks de ofta först när det blir problem av något slag, säger han.

När privata relationer är inblandade kan riskbedömningen bli lidande.

– Det riskerar att bli så att man inte gör en ordentlig kreditprövning eller att man har en för positiv syn på framtiden, säger Ulf Rydstedt.

Stort ansvar på kunder

Den som tar ett lån har ett stort personligt ansvar för att bedöma om skulden kommer kunna betalas. Det är svårt att få banker fällda för att ha lånat ut pengar på ett oansvarigt sätt, så kallad vårdslös kreditgivning.

– Frågan är var gränsen går och när banken borde ha insett att kreditgivningen inte var sund. Det blir intressant att se vad domstolen beslutar i det här fallet, säger han.

Om rätten kommer fram till att långivningen var vårdslös kan Maria få en del av skulderna avskrivna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Flytta ditt bolån enkelt med bankID – samma ränta till alla

Hypoteket

Publisert:

LÄS VIDARE

Tänk på det här innan du ska låna pengar

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi