”Alla banker vill ha helkunder”

Nordea svarar på Aftonbladets frågor

Foto: Björn Larsson/Ulf Höjer
Helena Östman är kommunikationschef på Nordea.
MIN EKONOMI

Alla bankerna vill få oss att pensionsspara med skatteavdrag som ett ­viktigt argument.

Men ingen av rådgivarna berättade att inkomsten avgör hur stort avdraget blir – vilket kan göra pensionssparandet till en förlustaffär.

Nordeas kommunikationschef Helena Östman svarar på Aftonbladets frågor.

Varför rekommenderar ni att man flyttar allt sparande till er?

– Alla banker vill ha helkunder vilket är bra ­både för kunden och för banken. Kunden får ett bättre pris om hon har ­sina tillgångar samlade. Vi kan också ge bättre råd om vi har en överblick över hela din privatekonomiska ­situation.

Vad har banktjänstemännen för riktlinjer när de träffar en potentiell kund?

– Vi har mycket gedigna instruktioner och riktlinjer för vad ska gå igenom när man träffar en kund. Vad man tar upp beror ­naturligtvis även på vad kunden själv har för önskemål. Men det finns en metodik som är densamma för alla våra banktjänstemän i Norden. Vi är dessutom den enda svenska bank där alla rådgivare är licensierade.

Er rådgivare gav rådet att minska på amorteringen. Rekommenderar ni generellt att man ska amortera på bolån?

– Det finns inga generella råd, bara individuella. Hur gammal du är, hur din familjesituation ser ut och vad du har för övriga ut­gifter och tillgångar avgör självklart, liksom om det finns andra utgifter kunden bör prioritera.

Måste banktjänstemannen berätta om skattereglerna för pensionssparande? Varken ni ­eller någon annan bank informerade om att skatteavdraget blir mindre om man tjänar mindre.

– Skatteregler för pensionssparande är viktig ­information. I just det här specifika fallet måste rådgivaren ha bedömt att ­avdragets storlek inte var relevant information i sammanhanget.