Så blir nya premiepensionen

”Staten tar kontroll över den här marknaden”

Av: 

Fredrik Rundkvist

Pension

Under det närmaste året kommer Premiepensionen att göras om i grunden.

Många sparare kommer att få sina pengar flyttade till nya fonder.

– I första hand ska pensionsspararen få välja. Men om man inte gör ett val så finns det modeller för hur man hittar en likvärdig fond, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S), ordförande för riksdagens pensionsgrupp.

Efter 20 år är det nu dags för en rejäl reform av premiepensionssystemet. Riksdagens pensionsgrupp har enats om ett helt nytt upphandlingssystem och en kraftig bantning av antalet fonder, efter ett års förhandlingar.

– Det som händer nu är att staten tar kontroll över den här marknaden och säkerställer att de fonder som finns på fondtorget har kontrollerats så att de är seriösa och uppfyller de grundläggande kriterierna. Sedan kommer de även att ha gått igenom en urvalsprocess så att de bästa fonderna i varje kategori har valts ut, säger Ardalan Shekarabi (S), pensionsgruppens ordförande.

Klart senast september 2022

Upphandlingen ska skötas av en särskild nämndmyndighet underställd Pensionsmyndigheten. Målet är att det nya upphandlade fondtorget ska vara klart till september nästa år.

– Arbetet är igång. Det finns en genomförandekommitté som håller på at bygga upp myndigheten.

”Det som händer nu är att staten tar kontroll”, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

När premiepensionen sjösattes 1999 var det en världsunik konstruktion där en mindre del av den allmänna pensionen skulle placeras på börsen. Sedan dess har uppenbara brister i systemet uppmärksammats. Bristfällig kontroll har lockat oseriösa aktörer och utbudet har kritiserats för att vara svåröverskådligt stort.

Efter flera uppmärksammade fall av fifflande fondbolag skärptes kraven 2019 och nästan 300 fonder försvann. Men hittills har det inte skett någon regelrätt upphandling. Det har räckt att en fond uppfyller vissa kriterier för att den ska släppas in i systemet.

– Det gör att vi har ett utbud som innehåller bolag och fonder som inte erbjuder de bästa kvaliteterna och som har för höga kostnader för pensionsspararna, säger Ardalan Shekarabi.

Färre fonder

I det nya systemet kommer det att finnas ungefär 300 fonder, 200 färre än i dag.

– Det kommer att finnas en bredd av olika typer av fonder, beroende på vilken risknivå man vill välja. Utifrån det kommer man att göra en upphandling så att det finns ett antal fonder i varje kategori att välja mellan.

Den som inte gör något aktivt val kommer även i fortsättningen att ha sina pengar i förvalsalternativet Såfa.

ANNONS

Gör en kreditkoll på dig själv - helt gratis. Få insyn i datan som bankerna bedömer dig med. Se din kreditkoll direkt

Extern länk från MinKreditkoll

Kolla här!

Steg för steg – så blir ändringen

  1. Staten tar kontroll
  2. Alla fonder kontrolleras
  3. Upphandling: Bästa fonderna i varje kategori väljs ut
  4. September 2022: Premiär för nya fondtorget
  5. Du gör dina fondval
  6. Den som inte gör aktivt val har kvar sina pengar i förvalsalternativet Såfa
Publisert:

LÄS VIDARE

Byt pensionsfonder – och tjäna tusenlappar

ÄMNEN I ARTIKELN

Pension

Aktiefonder

Pensionsmyndigheten

Sparande