Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ida, Ronja

Rapport: Äldre kommer inte att ha råd att flytta

Publicerad 2020-09-10

Framtidens pensionärer kan glömma det där med att flytta till en mindre bostad.

De kommer inte att ha råd.

– Att pensionerna blir lägre än förväntat för många är den viktigaste faktorn i det här, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

I 9 av 20 kommuner kommer dagens 40-åriga medelinkomsttagare inte att har råd med en ny mindre bostad när de går i pension 2047, enligt beräkningar från försäkringsbolaget Skandia.
– I storstadsregionerna hade jag väntat mig det här. Men jag är förvånad över att det blev i såpass stor andel av de större städerna, säger Mattias Munter.

Att pensionerna sjunker i förhållande till slutlönen pekas i rapporten ut som den främsta anledningen. Men situationen förvärras av stigande bostadspriser, ett underskott på hyresrätter och bankernas hårda krav för nya bolån.

– Vid kreditbedömningen är den varaktiga inkomsten viktig. När det blir för stort glapp mellan den inkomst man har haft och pensionen så kan de här problemen uppstå, säger Mattias Munter.

(Bilden är ett montage)

Pensionen räcker inte

Beräkningen bygger på en kvinnlig lärare som börjat jobba vid 28 års ålder och som idag är 40 år och tjänar 34 400 kronor i månaden.

När hon slutar jobba vid 67 års ålder väntas hon få 26 300 kronor i pension. Hon bor i dag i en bostadsrätt som hon väntas göra en vinst på vid en försäljning vid pensionen.
Men trots att hon har jobbat ett helt yrkesliv med en genomsnittlig lön och dessutom gjort en vinst på sitt boende så kommer hon att nekas ett nytt bolån 2047. Det låneutrymme som pensionen medger räcker helt enkelt inte.

– På sikt behöver pensionerna bli bättre. Det behövs också incitament för sparande, en ny sparform för pensioner. Men vi ser också att bankerna behöver möjlighet att göra lite mer individuella bedömningar. Det är framförallt amorteringskravet som skulle kunna bli flexiblare.

Ingemar Hamskär är sakkunnig i pensionärers ekonomi på PRO.

– Det här är en varningsklocka som visar på ett pensionssystem som håller på att gå överstyr och förlora sin legitimitet. Det ger alldeles för låga pensioner till väldigt stora grupper, säger han.

– Pensionerna måste höjas. Man håller ju på och gör delreformer, och varje sådan höjning är viktig. Men det behövs en bred översyn av hela pensionssystemet.

Kan leda till minskad rörlighet

Det vore även bra att bygga bra och billiga hyresrätter och stoppa utvecklingen mot marknadshyror. Det skulle sannolikt pressa priset på bostadsrätter för dem som föredrar den boendeformen och skapa incitament för en mer flexibel kreditprövning från bankerna.

Att landets seniorer får allt svårare att flytta kan enligt rapporten komma att leda till minskad rörlighet på hela bostadsmarknaden.