Så påverkar coronapandemin din pension

Av: 

TT

Pension

Ett flertal pensionärer kan räkna med 600 kronor mindre i pension per månad nästa år.

Det blir en konsekvens av coronapandemin, enligt nya beräkningar från Swedbank.

Konsekvenserna av corona har gett tydliga konsekvenser för arbetsmarknaden och ur ett makroekonomiskt perspektiv. Det kommer också att märkas i pensionärernas plånböcker nästa år.

Får tillägg på 600 kronor

Swedbanks analys bygger på att Pensionsmyndigheten spår att inkomstpensionen minskar med 1,5 procent och premiepensionen sjunker med 8 procent. Pensionsgruppen har tidigare kommit överens om ett pensionstillägg på just 600 kronor, detta omfattar dock inte de som har en pension över 17 000 kronor.

För exempelvis män ligger den genomsnittliga pensionen på 17 100 kronor efter skatt. Den genomsnittliga pensionen för kvinnor är samtidigt 12 600 kronor efter skatt.

Prognosen: Mindre i plånboken

”Även om våra beräkningar bygger på prognoser är det sannolikt att många pensionärer får mindre i plånboken nästa år på grund av coronapandemin”, skriver Madelen Falkenhäll, ekonom på Swedbank i ett pressmeddelande.

I sammanställningen omfattas inte de pensionärer som har enbart garantipension då den skrivs upp med prisutvecklingen och fastställs i juli för nästkommande år.

ANNONS

Få bättre sparränta när inflationen stiger! Byt sparkonto till högre ränta helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Kritiken: ”Flera års arbete raderas ut”

ÄMNEN I ARTIKELN

Pension

Pensionsmyndigheten

Swedbank

Pensionärer

Sparande