Så många ratar pensionssparande

Utan privat pensionssparande kan pensionen bli låg i framtiden.
Utan privat pensionssparande kan pensionen bli låg i framtiden.

Mer än fyra av tio svenskar sparar inte privat till pensionen, visar en ny undersökning.
Kvinnor sparar dessutom hälften så mycket som män.

– Väldigt illavarslande, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

43 procent i åldrarna 18–65 år uppger att de inte sparar regelbundet till sin pension, enligt en undersökning gjord på uppdrag av Nordea.

– Det tycker jag inte alls är bra. Det är otroligt viktigt att få med pensionssparande i sin planering ganska tidigt i livet. Ju tidigare du kommer igång, desto mindre måste du spara, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Kan få nöja dig med 60 procent

Enligt henne kan pensionen bli så låg som 60 procent av lönen om du inte har ett eget sparande vid sidan om. För en person med den svenska medianlönen 29 300 kronor i månaden skulle det innebära knappt 17 600 kronor i pension – före skatt.

Skillnaden mellan män och kvinnor är stor. 28 procent av kvinnorna uppger att de har dåligt samvete för sin pension. Motsvarande siffra för män är 21 procent.

Män sparar dessutom nästan dubbelt så mycket som kvinnor (totalt genomsnitt 2 141 kronor i månaden).

– Det är väldigt illavarslande. Kvinnor har generellt lägre lön och lägre allmän pension, och skulle egentligen behöva spara ännu mer för att få ett bra liv som pensionär. Jag vill verkligen uppmuntra kvinnor att tänka till mer kring pensionen, och att bli lite mer egoistiska, säger Ingela Gabrielsson.

Här är hennes tips för att komma igång med pensionssparandet:

När ska man börja?

  • Utgå från din livssituation. När du är färdigutbildad, har jobb och bostad är det dags att börja pensionsspara. Inte tidigare.

Hur mycket ska man spara?

  • Det beror på hur gammal du är när du börjar och hur bra ekonomi du har. Var beredd på att höja och sänka sparandet genom livet.
  • Om du är 27 och har börjat arbeta kanske du kan spara 500 kronor i månaden. När du sedan skaffar familj, större bostad och bil kanske du behöver sänka sparandet. Ju senare du börjar, desto mer måste du spara.
  • När eventuella barn flyttar hemifrån är det ofta ett bra läge att växla upp pensionssparandet.

Hur ska man spara?

Vågar man spara på aktiemarknaden med tanke på den senaste tidens turbulens?

– Det tycker jag i allra högsta grad. På lång sikt är det det som ger avkastning. Sparkonton ger för låg ränta. Men det krävs en årlig genomgång med någon som är kunnig, antingen en rådgivare eller någon bekant, säger Ingela Gabrielsson.

Nytt oranget kuvert

Snart kommer det orangea kuvertet att dimpa ner i miljontals svenska brevlådor. Nytt för i år är att Pensionsmyndighetens prognos över den allmänna pensionen tas bort. Istället uppmanas folk att logga in på myndighetens hemsida, där en prognos över hela ens pension finns.

– Det understryker vikten av att hänga med i den digitala utvecklingen, att skaffa mobilt bank-id och ta del av den information som finns. Om du inte förstår hur du ska göra, var inte rädd för att ta hjälp! säger Ingela Gabrielsson.

Publisert:

LÄS VIDARE