Ministern: ”Vi vill höja pensionsavgifterna”

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) om de låga pensionerna

Av: 

Fredrik Rundkvist

Pension

Den nya rapporten från SPF är bara den senaste i raden av larm om brister i pensionssystemet.

– Det har pratats för länge om att vi har ett fulländat pensionssystem. Vi måste vara ärliga och säga att vi har ett underfinansierat system som till många grupper levererar riktigt låga pensioner, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Pensionssystemet lanserades med löften om att det till skillnad från det gamla ATP-systemet skulle vara raka rör mellan livsinkomst och pension. Men rapporten från SPF visar att så inte är fallet.

– Det här pekar på en orättvisa som finns i pensionssystemet, att tidigt inträde inte gynnas på samma sätt som sent utträde. Det här förstärks av det inte finns en ventil för den som sliter ut kroppen, säger Ardalan Shekarabi.

– För många, framförallt de som jobbar med kroppen, så innebär det här att de tvingas ta ut sin ålderspension tidigare. Och därmed sänker de sin pension livet ut. I vissa fall med ganska stora ekonomiska effekter.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) sneglar på den danska modellen för tidig pension för pensioner med långa yrkesliv och slitsamma jobb.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) sneglar på den danska modellen för tidig pension för pensioner med långa yrkesliv och slitsamma jobb.

Tittar på Danmarks modell

Pensionssystemet klubbades igenom eter en blocköverskridande överenskommelse i svallvågorna efter finanskrisen på 1990-talet. Den översyn av systemet som pågår hanteras av riksdagens pensionsgrupp, bestående av representanter från sex partier. Ordförande är Ardalan Shekarabi.

I Danmark har frågan om tidig pension debatterats flitigt de senaste åren. Nästa år införs den kallade Arnepensionen, som gör det möjligt att gå i pension vid 64 års ålder om man har jobbat i 44 år. Men även Danmark har en snabbt åldrande befolkning och åldersgränserna för Arnepensionen ska enligt planen höjas till 65 år längre fram.

En utredning om en liknande svensk pensionsventil för personer med tunga yrken ska presenteras den sista juni.

– Den kommer som utredningsförslag i sommar, det är en särskild utredare som har fått titta på en äldreventil för de löntagare som har slitit ut kroppen så att de inte behöver ta ut sin ålderspension i förtid.

Avgiften kan höjas

En annan långsiktig fråga är hur man på sikt ska kunna höja pensionerna. Socialdepartementet utreder en höjning av pensionsavgiften.

– Vi vill så snabbt så möjligt komma överens om en pensionsavgiftshöjning. Det är en fråga vi har drivit några år. Men nu tycker jag ändå att det finns några framsteg i diskussioner med de borgerliga partierna, det återstår att se hur det går.

– Vår förhoppning är att vi under det här året ska kunna landa i en överenskommelse. Det är vårt mål, att vi ska kunna höja avgiften till åtminstone den ursprungliga nivån, 18,5 procent.

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så påverkas du av den nya pensionsreformen

ÄMNEN I ARTIKELN

Pension

Pensionärer

Åldrande