Så kan kvinnor boosta sin pension

Av: 

Josefin Westin

Miljontals kvinnor kan boosta sin pension med hjälp av sin partners pensionsrätter.
Miljontals kvinnor kan boosta sin pension med hjälp av sin partners pensionsrätter.

Pension

Endast 10 500 personer nyttjar möjligheten i dag.
Men miljontals kvinnor är bara ett klick bort från att kunna boosta sin framtida pension.
– Det är ett perfekt tillfälle att ta upp det här under fredagsmyset, säger Agneta Claesson, informatör på Pensionsmyndigheten.

Det kan låta som en dold hemlighet eftersom endast 10 500 personer nyttjar möjligheten i dag.

Men faktum är att alla som är gifta eller har ingått partnerskap kan boosta sin eller sin partners pension väldigt enkelt. Det är bara ett klick bort.

Det handlar om att föra över sina pensionsrätter från premiepensionen till den av er som har lägst inkomst.

– Det är väldigt få som gör det här i dag. Vi tror att fler skulle ha gjort det om man visste att möjligheten fanns, säger Agneta Claesson, informatör på Pensionsmyndigheten.

”Ger mycket pengar”

I dag skiljer det 6000 kronor i månaden mellan kvinnor och män i slutgiltig pension. Det beror på att kvinnor inte bara har lägre lön rent generellt utan också tar ut längre föräldraledighet, vabbar mer och jobbar deltid under småbarnsåren.

– 98 procent av de som för över i dag är män. Det är ofta mannen som har den höga inkomsten.

Med hjälp av den här pensionsboosten kan framför allt kvinnor höja sin pension rejält.

– Hela tanken är att utjämna inkomstskillnader om man är i en relation med olika inkomster och se till att den andra partnern också får en bättre pension trots att den haft en lägre inkomst, säger Claesson.

Enligt den senaste statistiken från Statistiska centralbyrån fanns det år 2016 totalt 3,3 miljoner personer som antingen var gifta eller i registrerat partnerskap. Hälften av dem skulle alltså kunna föra över sina pensionsrätter från premiepensionen till sin älskade.

– Det är viktigt att förstå att man bara kan föra över framtida insättningar. Det här är inte något man gör mot slutet av arbetslivet. Syftet är att se till att även pensionen blir med jämställd.

I Pensionsmyndighetens tabell står det svart på vitt hur mycket pengar det här faktiskt kan ge i plånboken.

– För den som har 30 000 kronor i månaden och för över i tio år skulle det ge 850 kronor kronor per månad till partnern i pension livet ut. Det är mycket pengar i många sammanhang, säger Agneta Claesson.

Skulle det dessutom vara så att partnern har så pass låg inkomst att hen är berättigad till garantipension så gör det ingen skillnad. Man har fortfarande rätt till olika bidrag för att stärka sin pension.

– Garantipensionen påverkas inte av att få en sådan här överföring.

Dock ska man vara medveten att partnern bara kan föra över 96 procent av sina pensionsrätter. Fyra procent går till att täcka för de förlorade arvsvinsterna - för att kvinnor rent generellt lever längre.

Satt deadline för 2018

Det enda överföringen gör är att pensionen för mannen minskar något.

– Så är det ju. Den andra får inte sin del under de år som man väljer att föra över. Det är kanske är så det ska vara för att man har olika inkomster.

Vad har du för tips till de som känner sig obekväma med att ta upp det här med sin partner?

– Det är jätteviktigt att göra det. Man ska se det som en omtanke om sin framtid oavsett vad som händer. Vi ska inte vara så rädda för att prata ekonomi utan se det som något sunt.

Enligt Claesson är det enkelt att logga in på Pensionsmyndigheten och se över bådas pensionsprognos. Finns det stora skillnader? Om svaret är ja kan det vara aktuellt att agera.

– Jag brukar säga att det är perfekt att ta upp det här under fredagsmyset. Då man har bra stämning. Prata om de här frågorna. Gör inte det när ni har tröttnat på varandra.

Förhoppningsvis ska man hålla ihop livet ut. Men oförutsägbara händelser kan komma emellan, alltifrån en skilsmässa till dödsfall. Det är lätt att tänka att pengarna ska stanna kvar inom familjen och att man inte behöver föra över dem mellan varandra.

– Men om man går skilda vägar kan man säkerställa att de finns även hos den som hade den lägsta inkomsten. Sen kan man ju faktiskt gå in i pensionslivet tillsammans och den andra går bort. Det här är viktigt att prata om.

Vill du ta del av den här möjligheten måste din partner anmäla det till Pensionsmyndigheten senast den 30 april.

– Då kommer premiepensionen för 2018 hamna hos partnern.

Pensionsmyndigheten har nämligen förlängt ansökningstiden från sista januari till sista april. Gör man den här ändringen efter det datumet missar man överföringen av pensionsrätter från inkomståret 2018 och det börjar i stället att gälla från och med 2019.

ANNONS

Compricer hjälper dig hitta en bra och billig försäkring till ditt hem! Jämför och byt hemförsäkring här.

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Många missar okända pensionsfällan

ÄMNEN I ARTIKELN

Pension

Pensionsmyndigheten