Nytt pensionslarm: För lite pengar i systemet

Tabeller: Då lönar sig inte 40 års jobb

Av: 

Fredrik Rundkvist

Garantipension

För en stor del av dagens 65-åringar kommer 40 års arbete inte att löna sig.

Inte ens med det nya pensionstillägget kommer de att få mer i pension än om de inte hade jobbat en enda dag.

– Systemet blir mer och mer urholkat och det är klart att det undergräver dess legitimitet, säger Eva Eriksson, ordförande för SPF Seniorerna.

Pensionerna är alldeles för låga. Det är social-försäkringsminister Ardalan Shekarabi och SPF Seniorerna ense om.
Pensionerna är alldeles för låga. Det är social-försäkringsminister Ardalan Shekarabi och SPF Seniorerna ense om.

En pensionär som aldrig arbetat och får full garantipension och fullt bostadstillägg kommer nästa år att ha 13 962 kronor att leva på efter skatt. Det är mer än vad en 65-årig undersköterska med 25 000 kronor i slutlön kommer att få i pension, enligt nya beräkningar från Sveriges pensionärsförbund SPF Seniorerna.

– Det är väldigt dåligt, både för den enskilde och för trovärdigheten för hela systemet. Legitimiteten för pensionssystemet minskar ju hela tiden, säger Eva Eriksson.

Skillnaden mellan de lägsta pensionerna efter 40 års arbete i låglöneyrken och grundskyddet i den allmänna pensionen brukar kallas respektavstånd. Efter de senaste årens förstärkningar av grundskyddet genom höjt bostadstillägg och höjd garantipension har respektavståndet krympt.

Svensk pension lägst i Norden

Det nya skattefinansierade pensionstillägget som 1,2 miljoner låginkomsttagare kommer att få del av nästa år är tänkt att öka på det avståndet. Det ska ge upp till 600 kronor mer i månaden till personer med en allmän pension på 9 000–17 000 kronor per månad.

Men SPF:s beräkningar visar att det har liten påverkan på respektavståndet.

– Jag kan förstå att man vill införa tillägget. Det är väldigt många som har en mycket låg pension som behöver mer pengar. Men hela pensionssystemet behöver ses över. Det behövs mer pengar i systemet. Det är underfinansierat. Den diskussionen är på dagordningen nu, det är glädjande, säger Eva Eriksson.

I jämförelse med övriga nordiska länder ligger de svenska pensionerna i botten. I Danmark är den lägsta pensionen 20 000 kronor i månaden och på Island är den drygt 19 000 kronor i månaden.

SPS:s beräkningar visar att tre av fyra svenska pensionärer kommer att få en pension som är sämre än grundskyddet – trots det nya tillägget och trots den aviserade skattesänkningen.

Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna.

”Skadar förtroendet”

– Pensionerna är alldeles för låga för många med långa yrkesliv. Det här är farligt av flera skäl. Det innebär ökade klyftor mellan pensionärer och arbetsföra. Det innebär också ökade klyftor inom pensionärskollektivet. Men det skadar också förtroendet för hela pensionssystemet. Så det enkla svaret på frågan är att pensionerna måste höjas. Det här bekräftar bara den bilden, säger social-försäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

I riksdagens pensionsgrupp pågår nu förhandlingar om att höja inbetalningarna till pensionssystemet. Men det kommer inte att hjälpa dagens pensionärer. För deras del diskuteras nya tillägg.

– Nu har vi löst det genom att vi har infört ett tillägg som ligger utanför pensionssystemet. Nu tittar vi på om man kan inkludera en sån lösning inom pensionssystemet, säger Ardalan Shekarabi.

– Det är ett underfinansierat system som levererar för låga pensioner för en hel del kategorier. Sedan finns det en hel del som har väldigt fin pension också. Men vi har en stor grupp, framför allt kvinnliga arbetare, som är missgynnade genom underfinansiering.

Så blir pensionen nästa år

Tabellerna visar avståndet mellan fullt grundskydd och total pension efter skatt vid olika inkomstnivåer. Skillnaden brukar kallas respektavstånd.

Beräkningen visar hur respektavståndet väntas öka nästa år på grund av pensionstillägget och de aviserade skattelättnaderna för pensionärer.

 

65-åring

SlutlönRespektavståndSkattesänkning och tillägg
20 000- 2 387120
25 000-551550
30 000965550
35 0002 958445
40 0005 016400

75-åring

ANNONS

Jämför bolån och hitta den bästa räntan! Helt kostnadsfritt.

Extern länk från Compricer

Jämför här

SlutlönRespektavståndSkattesänkning och tillägg
20 000- 3 115160
25 000-1 577550
30 000-278550
35 0001 360360
40 0003 116300
Publisert:

LÄS VIDARE

Kritiken: ”Flera års arbete raderas ut”

ÄMNEN I ARTIKELN

Garantipension

Ardalan Shekarabi

Pensionärer

Pension