Agneta, 62, har sökt jobb i fyra år – förgäves

”Företagen vill inte ha en 60-åring med erfarenhet”

Arbetslösheten bland personer över 55 år har ökat rejält under coronakrisen.

Men att hitta ett nytt jobb i den åldern är lättare sagt än gjort.

– Allt prat om att vi ska jobba längre för att höja pensionen känns som ett hån, säger Agneta, 62.

Efter 28 år som ansvarig för administrationen på ett arkitektkontor i Stockholm blev Agneta uppsagd på grund av arbetsbrist efter en omorganisation. Hon var då 58 år.

– Jag räknade med att det inte skulle vara några större problem att hitta ett nytt jobb med min kompetens och långa erfarenhet, säger hon.

– I början var jag väldigt entusiastisk och sökte runt 20 jobb i månaden, jobb som matchade min kompetens.

Men fyra år senare är hon fortfarande arbetslös. Vid det här laget har hon sökt hundratals jobb.

– Det är frustrerande att gång på gång få de där "Tack för visat intresse"-svaren när jag vet att jag har kompetensen. Och jag vet ju varför jag sållas bort. Företagen vill inte ha en 60-åring med erfarenhet och integritet, de vill ha en formbar 25-åring med lägre löneanspråk.

– Jag förstår det inte. Visst, man ska så klart släppa in unga människor i arbetslivet, men man måste väl ta vara på den kompetens som redan finns.

Agneta heter egentligen något annat.
Agneta heter egentligen något annat.

Kallad till arbetsträning

Eftersom hon inte har lyckats få ett nytt jobb tvingas hon delta i olika arbetslöshetsprogram.

– För en tid sedan blev jag kallad till så kallad förstärkt arbetsträning genom jobb- och utvecklingsgarantin. Där skulle jag bland annat få lära mig att skriva ett cv och ansökningshandlingar. Jag skulle även få hjälp med min svenska och lära mig personlig hygien. Och så skulle jag få praktik i samarbetspartnerns kaféverksamhet med tillhörande kök.

– Vad skulle jag där att göra? Det där är knappast något för en person som har jobbat i över 40 år i Sverige och som i mitt fall har dokumenterade förslitningsskador.

”Företagen vill inte ha en 60-åring med erfarenhet och integritet, de vill ha en formbar 25-åring med lägre löneanspråk”, säger Agneta.
”Företagen vill inte ha en 60-åring med erfarenhet och integritet, de vill ha en formbar 25-åring med lägre löneanspråk”, säger Agneta.

”Kommer slippa ligga sömnlös”

Nu har Agneta fått nog.

– Mina planer nu är att ta ut den allmänna pensionen från januari nästa år och spara min tjänstepension till januari det år jag fyller 66 år.

– Jag vet att det kommer att försämra min pension, men jag kommer säkert att klara mig på det. Framförallt kommer jag att må mycket bättre. Jag kommer att slippa ligga sömnlös på nätterna av oro över att jag måste hitta ett nytt jobb och att jag hela tiden måste rapportera till Arbetsförmedlingen för att få aktivitetsstöd. Det tragiska är att jag vet att det är alltför många som inte har den möjligheten.

Fotnot: Agneta heter egentligen något annat.

Så har arbetslösheten ökat i åldrarna 55–65

Ålderjan-20jan-21Förändring
556,8%7,6%0,8%
566,9%8,1%1,3%
576,9%8,1%1,2%
586,9%8,1%1,2%
597,1%8,1%1,0%
607,0%8,4%1,4%
616,6%8,7%2,1%
626,7%7,7%1,1%
636,4%7,6%1,2%
646,5%7,4%0,9%
6,8%8,0%
Arbetslösa (öppet arbetslösa och sökande i program) som andel av registerbaserad arbetskraft.
Källa: Arbetsförmedlingen
Publisert:

LÄS VIDARE

Pension

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu