Klart i dag – pensionerna höjs i augusti

Garantipensionärer kan se fram mot ett antal hundralappar extra i plånboken från och med augusti.

Det står klart sedan riksdagen i dag röstade ja till regeringens förslag.

– Prishöjningarna på framför allt mat har fått stora konsekvenser för de mest sårbara pensionärerna. Så den här pensionshöjningen i augusti kommer verkligen lägligt, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Ardalan Shekarabi menar att pensionshöjningen kommer lägligt med tanke på matpriserna.
Ardalan Shekarabi menar att pensionshöjningen kommer lägligt med tanke på matpriserna.

Förslaget vann med minsta möjliga marginal. 174 ledamöter röstade för regeringens förslag medan 173 röstade för oppositionsförslaget.

– Det är många pensionärer som har det riktigt tufft just nu. Prishöjningarna på framför allt mat har fått stora konsekvenser för de mest sårbara pensionärerna. Så den här pensionshöjningen i augusti kommer verkligen lägligt, säger Ardalan Shekarabi.

Det här innebär att lägstanivån för garantipensionen höjs med 1 000 kronor före skatt från och med augusti. Den nya lägsta garanterade pensionen blir 9 779 kronor i månaden före skatt.

22 000 av landets 2,3 miljoner pensionärer har enbart garantipension och inga andra inkomster.

Om pengarna inte hinner börja betalas ut till augusti kommer utbetalningen att ske retroaktivt.

I snitt 615 kronor mer

För garantipensionärer utan bostadstillägg innebär det här cirka 700 kronor mer i plånboken från och med augusti.

Därutöver kommer de 290 000 pensionärer som får bostadstillägg att få en höjning av det fasta konsumtionsstöd som ingår i tillägget. Stödet höjs med ytterligare 100 kronor i månaden för ensamstående och 50 kronor för gifta.

Den genomsnittliga höjningen, om man räknar de som får höjt bostadstillägg men inte garantipension, blir 615 kronor i månaden efter skatt, enligt socialdepartementets beräkningar.

Det blir ungefär 615 kronor – efter skatt – i varje garantipensionärs plånbok.
Det blir ungefär 615 kronor – efter skatt – i varje garantipensionärs plånbok.

Höjningen innebär att det så kallade respektavståndet, skillnaden mellan fullt grundskydd och de lägsta inkomstbaserade pensionerna, minskar. Samtidigt bygger pensionssystemet på principen att det ska löna sig att arbeta.

– Nu måste vi fortsätta att höja pensionerna för alla. Därför kommer regeringen naturligtvis att fokusera på vårt förslag med att höja pensionsavgifterna, säger Ardalan Shekarabi.

Uppgörelse vid regeringsombildningen

I sin regeringsförklaring uppgav Magdalena Andersson (S) att regeringen under återstoden av mandatperioden avsåg att driva frågan om höjda pensionsavgifter.

Men i stället har debatten nästan helt kommit att handla om mer pengar till garantipensionärerna. Detta sedan V krävt att regeringen skulle införa ett nytt bidrag, ett garantitillägg på 1 000 kronor skattefritt till dem med lägst pensioner. Detta i utbyte mot att stödja Magdalena Andersson som ny statsminister i samband med regeringsombildningen i höstas.

Publisert:

LÄS VIDARE

Pension

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu